Skip to main content

Ρωσία: Προσήχθη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Η διαδήλωση στην οδό Τβέρσκαγια, μία από τις βασικές αρτηρίες της ρωσικής πρωτεύουσας που καταλήγει στο Κρεμλίνο, είχε απαγορευθεί από τις αρχές.

Ο αντίπαλος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και περισσότεροι από 100 υποστηρικτές του προσήχθησαν σήμερα από τις αρχές στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της διαφθοράς στην οποία συμμετείχαν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά του, χιλιάδες άνθρωποι στο κέντρο της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι «συνελήφθη στην (πλατεία) Μαγιακόφσκαγια» που βρισκόταν στο δρομολόγιο της πορείας, η οποία είχε απαγορευθεί από τις αρχές, ανακοίνωσε στο Twitter η εκπρόσωπός του Κίρα Γιάμιχ.

«Όλα μια χαρά με εμένα, δεν είναι λύπη να αγωνίζομαι για εμένα», έγραψε από την πλευρά του ο Ναβάλνι στον δικό του λογαριασμό του, καλώντας τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τη διαδήλωση. «Το θέμα σήμερα είναι η μάχη κατά της διαφθοράς», συνέχισε.

Συνολικά η ρωσική αστυνομία προσήγαγε τουλάχιστον 130 διαδηλωτές, ανέφερε η οργάνωση OVD-Info, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των διαδηλώσεων. «Οι συλλήψεις συνεχίζονται», πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση στο Twitter.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαδήλωση στην οδό Τβέρσκαγια, μία από τις βασικές αρτηρίες της ρωσικής πρωτεύουσας που καταλήγει στο Κρεμλίνο, είχε απαγορευθεί από τις αρχές, μία απόφαση τη νομιμότητα της οποίας αμφισβητεί ο Ναβάλνι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συγκέντρωσε 7.000 έως 8.000 ανθρώπους, κάνοντάς την μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία.

Η πραγματοποίηση μια ανεξάρτητης καταμέτρησης είναι δύσκολη γιατί ο Ναβάλντι κάλεσε τους υποστηρικτές του να πορευθούν σε όλο το μήκος της λεωφόρου, στα πεζοδρόμια και στις δύο κατευθύνσεις, αντί να σχηματίσουν πομπή.

Στην πλατεία Πούσκιν, που βρισκόταν στο δρομολόγιο της πορείας, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Έγιναν πολλές προσαγωγές και η αστυνομία χρησιμοποίησε αέριο πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος.

φωτογραφία από Twitter @billypollina