Skip to main content

Ρωσία: Πάνω από 400 οι συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά του Πούτιν

Η κυβερνητική οργάνωση OVD-Info έκανε λόγο για 412 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά του Πούτιν, εκ των οποίων 376 στη Μόσχα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν την Κυριακή σε ολόκληρη τη Ρωσία σε διαδηλώσεις κατά του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κυβερνητική οργάνωση OVD-Info έκανε λόγο για 412 συλλήψεις, εκ των οποίων 376 στη Μόσχα. Η αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε το απόγευμα ότι προχώρησε σε 263 συλλήψεις στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, πολλοί από τους συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια, σιδηρογροθιές και όπλα που εκτοξεύουν σφαίρες από καουτσούκ.

Κάλεσμα για τις συγκεντρώσεις απηύθυνε ο Βιατσεσλάβ Μάλτσεφ, πρώην υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές το 2016 και παρουσιαστής δημοφιλών πολιτικών βίντεο στο YouTube.

Ο 53χρονος Μάλτσεφ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «ρώσος εθνικιστής», διέφυγε από τη Ρωσία και ανέβασε μήνυμα από τη Γαλλία, όπου δηλώνει ότι έχει καταφύγει αφού δικαστήριο της Μόσχας εξέδωσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης για εξτρεμιστικές δραστηριότητες.

Το κίνημά του, Artpodgotovka -στρατιωτικός όρος που σημαίνει επίθεση του πυροβολικού-, έχει τεθεί εκτός νόμου από τη ρωσική δικαιοσύνη από τον Οκτώβριο.
 
Ο Μάλτσεφ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2016 ως μέλος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στον οποίο συμμετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, παρά τις κατηγορίες ορισμένων φιλελεύθερων εναντίον του για αντισημιτισμό.

Ο 53χρονος δηλώνει ότι δεν ηγείται συγκεκριμένου πολιτικού κινήματος, αλλά διατηρεί κανάλι στο YouTube όπου σχολιάζει τη ρωσική πολιτική ζωή. Σε ένα από τα βίντεο έχει εμφανισθεί και ο κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.