Skip to main content

Ρωσία: Η Μόσχα ήρε την απαγόρευση στο μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ντίζελ

Οι εξαγωγές πετρελαίου ντίζελ είναι οι μεγαλύτερες πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας

Η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ήρε την απαγόρευση στις εξαγωγές πετρελαίου ντίζελ που μεταφέρεται μέσω αγωγών από λιμάνια, αίροντας το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών που είχε επιβάλει στις (11/9).

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές βενζίνης εξακολουθούν να ισχύουν.

Οι εξαγωγές πετρελαίου ντίζελ είναι οι μεγαλύτερες πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας, περίπου 35 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, από τους οποίους σχεδόν τα δύο τρίτα μεταφέρονται μέσω αγωγών. Η Ρωσία εξήγαγε επίσης 4,8 εκατομμύρια βενζίνης το 2022.

«Η κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές καυσίμου ντίζελ που φθάνει στα λιμάνια μέσω αγωγών, υπό την προϋπόθεση πως τουλάχιστον το 50% του παραγόμενου καυσίμου ντίζελ διατίθεται στην εγχώρια αγορά», ανέφερε σε ανακοίνωση η κυβέρνηση.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα καυσίμων μέσω θαλάσσης στον κόσμο, λίγο πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν στηρίξει τις παγκόσμιες τιμές και ανάγκασαν ορισμένους αγοραστές να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές βενζίνης και ντίζελ.

Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τους εξαγωγικούς δασμούς για τους επανεξαγωγείς καυσίμων στα 50.000 ρούβλια από 20.000 ρούβλια τον τόνο και επανέφερε τις επιδοτήσεις για τα διυλιστήρια πετρελαίου.