Skip to main content

Ρος: Η ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών μπορεί να διώξει τους επενδυτές

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής υποστηρίζει πως για την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα απαισιόδοξο σενάριο.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Γουίλμπουρ Ρος, δήλωσε χθες Δευτέρα στο Bloomberg πως η αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ είναι πολύ συντηρητική και μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστες επιβαρύνσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
 
Ο Ρος ο οποίος επενδύει συστηματικά σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους ηγείται ομάδας επενδυτών που επένδυσε πέρυσι 1,3 δισ. ευρώ στη Eurobank Ergasias. Η τύχη των χρημάτων του κ. Ρος μαζί και ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα εξαρτηθεί στις επόμενες εβδομάδες από τους όρους που θα υιοθετηθούν για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών και ειδικά από τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα αναγνωρίσει η ΕΚΤ.

«Το πραγματικό θέμα είναι η πιθανότητα το βασικό σενάριο που θα χρησιμοποιηθεί να είναι πολύ απαισιόδοξο και έτσι το τεστ αντοχής να είναι εντελώς ακραίο» δήλωσε ο Ρος στο πρακτορείο. Ο 77χρονος επενδυτής προειδοποίησε μάλιστα ότι υπάρχουν λίγοι διεθνείς επενδυτές πρόθυμοι να βάλουν λεφτά στην Ελλάδα. «Αν αυτοί αισθανθούν ότι τους μεταχειρίζονται άδικα, με βεβιασμένες αποφάσεις δεν θα επιστρέψουν», είπε.

Σημειώνεται πως ο Ρος και η ομάδα των επενδυτών του έχουν ήδη χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού η τιμή της μετοχής της Eurobank έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% από τον Απρίλιο του 2014 όταν απέκτησαν μερίδιο μεγαλύτερο από 20% στην τράπεζα.

Ο Αμερικανός επενδυτής υποστήριξε πως τα 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να μετατραπούν σε μια χωρίς όρους δέσμευση για τρία χρόνια και να επιτραπεί στην ΕΚΤ να τα χορηγήσει αν και όταν, διαπιστωθεί ότι μια τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια.  Ο ίδιος επικαλέσθηκε τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Ισπανίας όπου οι κεφαλαιακές ανάγκες υπερεκτιμήθηκαν.

«Οι επίσημες προβλέψεις που χρησιμοποιούνται για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να αποδειχτούν πολύ αρνητικές δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία συνεχώς μας εκπλήσσει», δήλωσε ο Ρος.

Τέλος, ανέφερε πως ανεξάρτητα του ποιος θα κερδίσει τις εκλογές θα είναι περισσότερο κοντά στο κέντρο και θα υπάρχει μια ποιο σταθερή κυβέρνηση κάτι σημαντικό καθώς όπως ανέφερε «ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που δημιούργησε το πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες».