Skip to main content

Ρόλο συμβούλου για ΑΤΕ–ΤΤ διεκδικεί κοινοπραξία του ΣΜΕΧΑ

Στη δημιουργία κοινοπραξίας χρηματιστηριακών εταιρειών προχώρησε ο ΣΜΕΧΑ, φιλοδοξώντας αυτή να αποτελέσει έναν από τους συμβούλους του κράτους για την αποτίμηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομ
Στη δημιουργία κοινοπραξίας χρηματιστηριακών εταιρειών προχώρησε ο ΣΜΕΧΑ, φιλοδοξώντας αυτή να αποτελέσει έναν από τους συμβούλους του κράτους για την αποτίμηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο, και τους Γ. Κουτρουμάνη, Αθηνά Δρέττα, Δ. Δασκαλάκη, Η. Κικίλια και Ρ. Σπυρόπουλο, με την οποία ζητά να προτιμήσουν του Έλληνες συμβούλους αντί για τους ξένους.

Όπως σημειώνει ο κ. Μωραϊτάκης, «σας καλούμε για το καλό της ελληνικής οικονομίας, της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών οργανισμών και των ίδιων των ελληνικών επιχειρήσεων να υποστηρίξετε την κοινοπραξία των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών ως σύμβουλο της Κυβέρνησης».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι,
Αξιότιμες κυρίες,

Απευθυνόμαστε σε εσάς, γιατί εσείς περισσότερο από κάθε άλλο κυβερνητικό στέλεχος έχετε βιώσει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των αποτελεσμάτων της προηγούμενης διακυβέρνησης στους τομείς ευθύνης σας. Ακόμα και σήμερα και παρά το γεγονός πως υπάρχει η «ασπίδα προστασίας» της Τρόικας αγωνιάτε καθημερινά για τους ανέργους, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών. Ενώ λοιπόν εσείς αγωνιάτε για τις στρατιές ανέργων, τις απώλειες εσόδων για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τα αυξημένα έξοδα λόγω επιδομάτων ανεργίας, συνάδελφοί σας υπουργοί, αναζητούν στο εξωτερικό συμβούλους για την αποτίμηση των ATE Bank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου –προφανώς μεταξύ των κερδοσκόπων που σύμφωνα με κυβερνητικές και πρωθυπουργικές δηλώσεις έφεραν τη χώρα σε κατάσταση αδυναμίας δανεισμού- αντί να επιλέξουν συμβούλους από το εσωτερικό που μπορούν να προσφέρουν τις ίδιες ή και καλύτερες υπηρεσίες.

Ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) δημιούργησε κοινοπραξία χρηματιστηριακών εταιρειών για να μπορέσει να αποτελέσει τον έναν εκ των συμβούλων του κράτους. Η Κυβέρνηση αν επιλέξει να αποκλείσει την κοινοπραξία των Ελλήνων συμβούλων θα αποδείξει ουσιαστικά πως τα όσα έλεγε κατά των οίκων του εξωτερικού τους προηγούμενους μήνες ήταν κενά περιεχομένου και προφανώς τα έλεγε για να εντυπωσιάσει τους πολίτες, διώχνοντας από πάνω της τις δικές της ευθύνες. Σας θυμίζουμε πως ουδέποτε κατονομάστηκαν αυτοί που κερδοσκόπησαν και έφεραν την Ελλάδα σε θέση να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Η Κυβέρνηση προφανώς προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους διεθνείς οίκους δίνοντάς τους ξανά δουλειές. Επιλέγει όμως και να διώξει συνάλλαγμα την ώρα που αναζητά τρόπους να τονώσει την ανάπτυξη και να περιορίσει την ανεργία. Θα μοιράσει ξανά επιδοτήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου, αλλά στο θέμα των συμβούλων θα επιλέξει να κατευθύνει πολύτιμα κεφάλαια στο εξωτερικό; Αν επιλεγούν μόνο ξένοι οίκοι, χαμένες δε θα βγουν μόνο οι εγχώριες χρηματιστηριακές, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς θα χάσουν εισφορές, ενώ θα χαθούν και έσοδα από φόρους που θα πλήρωναν λόγω των εσόδων που θα είχαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Εμείς ως μέλη του ΣΜΕΧΑ α) δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα και γνωρίζουμε καλύτερα την τοπική αγορά ενώ β) δεν έχουμε άμεσες ή έμμεσες συγκρούσεις συμφερόντων και γ) δεν έχουμε αλλότρια οφέλη από τρίτες δραστηριότητες, όπως οι άλλοι. Ίσως, η Κυβέρνηση θεωρεί πως οι ξένοι οίκοι έχουν περισσότερες γνώσεις. Όμως οι αναλυτές είτε εργάζονται στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια, έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και σε τελική ανάλυση, τα μοντέλα αποτίμησης που χρησιμοποιούνται είναι συγκεκριμένα. Επιπλέον οι εγχώριοι αναλυτές έχουν λάβει πιστοποίηση μετά από εξετάσεις που έδωσαν και για τις οποίες υπεύθυνη είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες τους είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας, ισάξιας και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερης ποιοτικά των ξένων οίκων, ενώ πληρώνουμε φόρους (45% επί των κερδών) και ασφαλιστικές εισφορές (44% επί των μισθών) στην Ελλάδα σε αντίθεση με τους ξένους οίκους που δεν αφήνουν τίποτα αντισταθμιστικό στη χώρα.

Σας καλούμε για το καλό της ελληνικής οικονομίας, της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών οργανισμών και των ίδιων των ελληνικών επιχειρήσεων να υποστηρίξετε την κοινοπραξία των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών ως σύμβουλο της Κυβέρνησης».