Skip to main content

Ρύθμιση χρέους ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων

Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, δεν θα επωφελείται από τα – οποιαδήποτε - μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μια «επαναστατική» λύση, που θα προκαλέσει ενδεχομένως και μεγάλες αντιδράσεις, μελετούν οι δανειστές για την περίπτωση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έρχονται από τις Βρυξέλλες, εξετάζεται συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να συνδέεται η ελάφρυνση του χρέους με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, δεν θα επωφελείται από τα – οποιαδήποτε - μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Για παράδειγμα, στα μέτρα που θα «περικόπτονται» αναφέρεται από πηγές ότι θα μπορούσαν να είναι η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα. Πάντως, οι ίδιες πηγες αναγνωρίζουν οτι ειναι δύσκολο να αξιολογείται η εφαρμογη ή μη μιας μεταρρύθμισης, ιδίως οταν αφορά μη μετρήσιμη παρέμβαση.

Εκτός του παραπάνω μηχανισμού, εφόσον ισχύσει, η Ελλάδα σίγουρα θα διέπεται από τους όρους παρακολούθησης που ισχύουν για τις «μεταπρογραμματικές χώρες» (ανά εξάμηνο), ενώ είναι πιθανό να υπαχθεί σε ένα νέο μνημόνιο, σε περίπτωση που η έξοδός της από το ισχύον πρόγραμμα συνοδευτεί από μια νέας μορφής στήριξη για την πρόσβασή της στις αγορές, τη λεγόμενη «ενισχυμένη πιστωτική γραμμή» του ESM (ECCL). Σε αυτήν την περίπτωση, οι κανόνες προβλέπουν ανα τρίμηνο παρακολούθηση.

Βέβαιως, ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε στο συνέδριο του Economist ότι η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο χωρίς να χρειαστεί η ενισχυμένη πιστωτική γραμμή στήριξης, με τις κυβερνητικές πηγές να επιμένουν ότι θα αξιοποιηθεί στη χειρότερη περίπτωση το πιο χαλαρό πλαίσιο της πιστωτικής γραμμής PCCL. Ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιωθούν...