Skip to main content

Ρύθμιση χρεών προς Ταμεία βάσει των δυνατοτήτων του οφειλέτη

Το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία και πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές , προβλέπει ρύθμιση με βάση τις οικονομικές δυνατότητες.

Ρύθμιση α λα καρτ, με βάση την εισφοροδοτική ικανότητα του κάθε οφειλέτη, ετοιμάζει η κυβέρνηση για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία όπως προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα έτος αυξήθηκαν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΚΕΑΟ) κατά 2,2 δισ. ευρώ και έφθασαν στα 17,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία και πρέπει να εγκριθεί και από τους δανειστές πριν θεσμοθετηθεί προβλέπει ρύθμιση με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη.

Στόχος είναι να προσαρμόζεται στην ικανότητα του εκάστοτε οφειλέτη ύστερα από έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων και της εισοδηματικής του κατάστασης.

Το ύψος και το πλήθος των δόσεων όπως και πιθανές ίσως εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις θα προσδιορίζονται με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά, αντικειμενικά κριτήρια, ώστε η κάθε ρύθμιση να έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των οφειλετών.

Ο Πετρόπουλος έκανε λόγο για «κυβερνητική εμμονή για την ρύθμιση των οφειλών που να προσιδιάζει στις δυνατότητες του κάθε οφειλέτη».