Skip to main content

Ρήγας: Κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί

Εμείς πρέπει να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική με ευθύνη, με άποψη και με επιμονή στην ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

«Κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, καθώς, όπως είπε, «η Τουρκία έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, το οποίο θα δώσει την απάντησή του και μετά πιστεύω ότι θα λήξει αυτή η ιστορία».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus, ο κ. Ρήγας είπε: «Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει έναν εκνευρισμό και δημιουργεί προβλήματα παντού. Εμείς πρέπει να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική με ευθύνη, με άποψη και με επιμονή στην ειρηνική επίλυση των προβλημάτων».

Ερωτηθείς για το ζήτημα που έθεσε χθες η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν επικοινωνεί με τον Ταγίπ Ερντογάν για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων σταρτιωτικών, ο κ. Ρήγας απάντησε:

«Αυτή είναι μία ανεύθυνη πολιτική στάση της ΝΔ, ανεύθυνη τελείως. Αν είναι να δώσουμε τέτοια ένταση και να πάει το θέμα σε τέτοιο επίπεδο, καταλαβαίνετε ότι γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα τα πράγματα. Θέλουμε να λυθεί το θέμα σε διπλωματικό επίπεδο, μέσα από την τήρηση όλων των συμφωνιών, όπως τα προηγούμενα χρόνια η καλή γειτονία μπορούσε να λύνει τέτοια προβλήματα. Αν κάνεις οποιαδήποτε άλλη κίνηση αυτή τη στιγμή, δίνεις δικαίωμα να φτάσει το θέμα σε άλλο επίπεδο και να υπάρχει ενδεχόμενα άλλης μορφής όξυνση ή άλλα προβλήματα. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, υπάρχει στήριξη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Το ζήτημα πρέπει να λυθεί σύντομα για την καλή συνύπαρξη των δύο λαών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν άπτεται της σοβαρότητας, που προσπαθούν κάποιοι να δώσουν. Το τελευταίο όριο πρέπει να είναι η συνομιλία Τσίπρα-Ερντογάν, αν προηγουμένως συναντήσουμε αδιέξοδο. Γίνονται όλες οι ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο».

Ερωτηθείς για τις αρχικές εκτιμήσεις Κουβέλη, ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν γρήγορα ο κ. Ρήγας δήλωσε:

«Ο κ. Κουβέλης, με τις νομικές του γνώσεις, την πραότητα που τον διακρίνει, αλλά και τη σταθερή αντίληψη για την εξωτερική πολιτική της χώρας, θεώρησε και όλοι θεωρούσαμε, ότι το ζήτημα με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς μπορούσε να τελειώσει γρήγορα. Δυστυχώς δεν εξελίχθηκε έτσι το θέμα και μας δημιουργεί ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Φίλη ο κ. Ρήγας ξεκαθάρισε:

«Για εμάς, όλα τα θέματα έχουν την δική τους αξία, όλα τα ζητήματα είναι σοβαρά και δεν υπάρχουν πρωτεύοντα και δευτερεύοντα ζητήματα, άρα δεν μπαίνει από εμάς θέμα, αν κάτι είναι μείζον ή όχι, ειδικά όταν πρόκειται για τα εθνικά θέματα».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης περί απουσίας τις τελευταίες μέρες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου:

«Πού το είδατε ότι απουσιάζει; Ο κ. Καμμένος ήταν στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, όπου και έθεσε πολύ συγκεκριμένα τα θέματα. Οι συνεννοήσεις για τους δύο Έλληνες γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο».