Skip to main content

Ρία Καλφακάκου: Να χτίσουμε μαζί το μέλλον της δικής μας πόλης

Το κυριότερο σε μια παράταξη είναι να έχει σαφές το όραμα πάνω στο οποίο θα ακουμπήσει ο σχεδιασμός και το πρόγραμμα δράσης της για την πόλη.

Άρθρο της Ρίας Καλφακάκου*

Για να καταλάβεις τις ανάγκες μιας πόλης, τις αγωνίες της, τις επιθυμίες μα και τους φόβους της, πρέπει πρώτα από όλα να την αγαπάς. Έτσι μπορείς να χτίσεις ένα αφήγημα για τις προοπτικές της, να συνθέσεις τα διάφορα θέλω των κατοίκων της που διαφέρουν ανάλογα με ηλικίες, δουλειά, τόπο κατοικίας, εισόδημα, μόρφωση ακόμα και χαρακτήρα των ανθρώπων, να βρεις τι μπορεί να εμπνεύσει, να ενώσει, ώστε τα διαφορετικά συμφέροντα και απόψεις να λειτουργήσουν όσο είναι δυνατόν, συμπληρωματικά.

Αυτά όλα είναι αυτό που λέμε όραμα για την πόλη. Είναι το κυριότερο σε μια παράταξη να έχει σαφές αυτό το όραμα, πάνω στο οποίο θα ακουμπήσει ο σχεδιασμός για την πόλη, το πρόγραμμα δράσης, οι συγκεκριμένες προτάσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Τι πόλη θέλουμε, και γιατί να μην θέλουμε  ας πούμε εμείς, στην «Ανοιχτή Πόλη», και ο κ. Καλαφάτης τα ίδια, για τη Θεσσαλονίκη. Προφανώς δεν είναι το θέμα, καλοί και κακοί άνθρωποι, ευαίσθητοι και χοντρόπετσοι, ούτε θέμα μόρφωσης ή εξυπνάδας, ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο τέτοιες διαφορές που και αυτές μπορεί να υπάρχουν. Είναι κυρίως θέμα οπτικής, ιδεολογίας και προτεραιοτήτων που βάζει ο καθένας, προτεραιοτήτων στην ιεράρχηση των στόχων, προτεραιοτήτων στις κοινωνικές ομάδες που απευθύνεται η κάθε παράταξη.

Εμείς ονειρευόμαστε μια πόλη ανοιχτή, φιλική, όμορφη, καθαρή, πολυπολιτισμική, φιλόξενη, βιώσιμη,πράσινη και χαρούμενη. Πάνω εκεί χτίζουμε το όραμά μας για μια πόλη που θα αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους της και θα τους παρέχει πράσινο, ελεύθερους χώρους, ομορφιά και άνεση στους δρόμους, κοινωνικές δομές για τους αδύναμους, σχολεία με καλαισθησία, χώρο για παιχνίδι και πράσινες αυλές, άνετη γρήγορη και φτηνή μετακίνηση, ελευθερία έκφρασης και πολιτισμό, σεβασμό και ανάδειξη της ιστορίας της πόλης.

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα σημείο που οι διαφορές μας με άλλες παρατάξεις είναι διακριτές. Δεν είμαστε εχθρικοί στην επιχειρηματικότητα μα τα όρια που βάζουμε είναι σαφή και είναι στα πλαίσια του ευρωπαικού κεκτημένου, εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντική προστασία και σεβασμός του δημόσιου χώρου.

Επενδύσεις, τουρισμός, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, προϊόντα και υπηρεσίες λαικής κατανάλωσης ή πολυτελείας, όλα αποδεκτά, αρκεί να τηρούν τους βασικούς κανόνες. Αν πρέπει να το πω με μια φράση, η οπτική μας είναι τα συμφέροντα των πολλών, σε όλες τις πλευρές της δράσης μας, στις προτάσεις και το σχεδιασμό μας για το μέλλον της πόλης μας.

Ένα μέλλον που πρέπει να χτιστεί από τον ίδιο το λαό της πόλης, με ενεργό συμμετοχή σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις, με λαικά δημοψηφίσματα, με δημοτικά διαμερίσματα που σχεδιάζουν μαζί με τους κατοίκους, ζωντανές γειτονιές, κινήματα για όλα τα γενικά ή ειδικότερα προβλήματα της καθημερινότητας, το νερό και το ρέμα Χαριλάου, το παράκτιο μέτωπο και τα τραπεζοκαθίσματα, τα δικαιώματα των πεζών, των ΑΜΕΑ, των τρανς, των μεταναστών, των γυναικών. Τα δικαιώματα των επισφαλώς εργαζομένων, των ανέργων, των μουσικών του δρόμου, των εμπόρων, των μικρών καταστημάτων, και κάθε δημότη της πόλης.

Ένα μέλλον για την πόλη που ζούμε, που όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, που μοιραζόμαστε όλοι τις βασικές της λειτουργίες για την καθαριότητα, τις συγκοινωνίες, την παραλία, τα πάρκα, το Σέιχ Σου, τις όμορφες γωνιές και τα άθλια σοκάκια, τα ωραία καφέ και τα τουριστικά φτηνομάγαζα.

Όλα αυτά που ανήκουν σε όλους και επηρεάζουν όλους όσους ζουν στη Θεσσαλονίκη, πλούσιους και φτωχούς, και όλοι μαζί, ή τουλάχιστον η πολύ μεγάλη πλειοψηφία, μπορεί να συναινέσει και να συνδράμει για να γίνουν καλύτερα.

Για να χτίσουμε μαζί το μέλλον της δικής μας πόλης.

* Η Ρία Καλφακάκου είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»