Skip to main content

Απίστευτο: Με δωρεά κατοίκων στον δήμο τα κολωνάκια στην Αγίας Σοφίας!

Κάτοικοι του κέντρου θα προβούν σε δωρεά ύψους 2.800 ευρώ προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τοποθετηθούν κολωνάκια στην οδό Αγίας Σοφίας.

του Δημήτρη Παπανίκου

Να προβούν σε δωρεά προς τον δήμο Θεσσαλονίκης η οποία δεν υπερβαίνει σε κόστος τα 2.800 ευρώ αποφάσισαν κάτοικοι του κέντρου της πόλης, μετά τη ρητή αδυναμία των υπηρεσιών του δήμου να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Το απίστευτο αυτό περιστατικό το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η Voria.gr μαρτυρά την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπηρεσίες του δήμου οι οποίες είναι αρμόδιες για τους διαγωνισμούς και τις προμήθειες που αφορούν τον τομέα των αστικών παρεμβάσεων.

Στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου μέλη της πολύ δραστήριας ομάδας «ΘεσΕπί-Κέντρω» κατέγραψαν την άθλια κατάσταση η οποία επικρατεί στο τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας, από την οδό Εγνατία έως την οδό Κεραμοπούλου (στο βόρειο τμήμα της πλατείας). Δεκάδες παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, έχουν καβαλήσει τα πεζοδρόμια, δυσχεραίνοντας αφάνταστα την κίνηση των πεζών, κυρίως ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, γονέων με παιδικά καροτσάκια κ.ο.κ. Εν συνεχεία απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ζητώντας να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να παρεμποδίζεται η παράνομη στάθμευση των οχημάτων. Οι υπάλληλοι του δήμου ανταποκρίθηκαν και προσφέρθηκαν να κάνουν επιτόπου αυτοψία, από κοινού με τα μέλη της «ΘεσΕπί-Κέντρω» όπως και έγινε λίγες ημέρες πριν να εκπνεύσει το 2016.

Σε αυτήν διαπιστώθηκε ότι ο καταλληλότερος τρόπος για την απομάκρυνση των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων, πέρα από την αστυνόμευση, είναι η τοποθέτηση των ειδικών προστατευτικών εμποδίων (κολωνάκια τύπου ‘ροπάλου’), λύση η οποία έχει υιοθετηθεί τον τελευταίο καιρό σε πολλά σημεία της πόλης και έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματική. Τέτοια κολωνάκια είχαν μπει και στο συγκεκριμένο τμήμα της Αγίας Σοφίας αλλά με τον καιρό καταστράφηκαν χωρίς να αντικατασταθούν.



Αναγκάστηκαν να κάνουν δωρεά

Από τη λεπτομερή καταγραφή που έγινε διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται 88 τέτοια προστατευτικά εμπόδια. Ωστόσο, στη συνέχεια οι υπηρεσίες του δήμου ενημέρωσαν τα μέλη της «ΘεσΕπί-Κέντρω» ότι ο δήμος δεν διαθέτει τέτοια εμπόδια (κολωνάκια) και συνεπώς ήταν αδύνατο να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Αφού ξεπέρασαν την προς στιγμή έκπληξή τους τα μέλη της Κίνησης «ΘεσΕπί-Κέντρω» πρότειναν στον δήμο να τα αγοράσουν οι ίδιοι και να τα προσφέρουν εν είδει δωρεάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, το συνολικό κόστος για την προμήθεια αυτών των προστατευτικών εμποδίων ανέρχεται στο… ιλιγγιώδες ποσόν των 2.728 ευρώ! Δηλαδή 88 κομμάτια Χ 25 ευρώ, συν ΦΠΑ.

Τις ημέρες αυτές τα μέλη της «ΘεσΕπί-Κέντρω» πρόκειται να ολοκληρώσουν την αγορά και εν συνεχεία θα προχωρήσουν στη δωρεά. «Εφόσον αποφασίσετε  να προχωρήσετε στη σχετική δωρεά, όπως ευγενώς προσφερθήκατε, παρακαλούμε να μας το γνωρίσετε για να εισηγηθούμε αναλόγως στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, η οποία είναι και το αρμόδιο όργανο για την αποδοχή δωρεών. Αμέσως μετά την παράδοση των υλικών, το συνεργείο της υπηρεσίας μας θα προχωρήσει στις εργασίες τοποθέτησης» ενημέρωσε σχετικά με τη διαδικασία ο δήμος Θεσσαλονίκης.




Ποιοι είναι οι «ΘεσΕπί-Κέντρω»

Το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης «ΘεσΕπί-Κέντρω» δραστηριοποιείται εδώ και περίπου έναν χρόνο. Όπως αυτοσυστήνονται τα μέλη της: «Είμαστε κάτοικοι ή εργαζόμενοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι έχουμε αγανακτήσει από τους περιπατητικούς κάδους (!) απορριμμάτων, τις “ορφανές” δενδροδόχους, τα πανταχού απλωμένα τραπεζοκαθίσματα, τις μονίμως κατειλημμένες ράμπες, τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, τη μετατροπή των πεζοδρόμων σε δρόμους διτρόχων ή και πάρκινγκ, από…από…από… Βλέποντας, μαθαίνοντας και διαβάζοντας για τα όσα συμβαίνουν με άλλες ομάδες στην πόλη μας αλλά και σε άλλες πόλεις είτε ελληνικές είτε στο εξωτερικό, αποφασίσαμε ότι δεν αρκεί να διαπιστώνουμε, να γκρινιάζουμε, να μένουμε θεατές, αλλά ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να δράσουμε. Κι έτσι εγένετο η ομάδα ‘ΘεσΕπί-Κέντρω’…».

Ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιούνται τα μέλη της ομάδας είναι η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Ίωνος Δραγούμη, Λεωφόρος Νίκης, Βασιλέως Γεωργίου, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Αγίου Δημητρίου.

«Σκοπός και προσπάθεια μας είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των εργαζόμενων στο ιστορικό κέντρο και η δημιουργία δεσμών μεταξύ τους καθώς και η παρότρυνσή τους σε δράσεις με σκοπό τον σεβασμό, τον εξωραϊσμό και την βελτίωση του δημοσίου χώρου και των συνθηκών ζωής στο κέντρο της πόλης. Η επισήμανση και ανάδειξη των προβλημάτων στην κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων, στην κυκλοφορία πεζών, στον τομέα της καθαριότητας και στην προστασία των μνημείων και γενικότερα των κτιρίων του κέντρου της πόλης από βανδαλισμούς (graffiti, αφισοκολλήσεις, banners κ.λπ.), στην ασφάλεια των κατοίκων, στη διατήρηση και τον εμπλουτισμό του πρασίνου και την προώθηση προτάσεων βελτίωσης της κατάστασης στους αρμόδιους φορείς».