Skip to main content

Reuters: Στις αγορές η Ελλάδα τον Ιούλιο με πενταετές ομόλογο!

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ήταν το 2014, όπου μέσω του 5ετούς ομολόγου η χώρα είχε εισπράξει το ποσό των τριών δισ. ευρώ.

Στην έκδοση 5ετούς ομολόγου τον Ιούλιο προτίθεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να το ανταλλάξει με το αντίστοιχο που «λήγει» τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να τεστάρει τις διαθέσεις των αγορών για το ελληνικό χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης στα μέσα του 2018».

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ήταν ο 2014, με δύο εκδόσεις ομολόγων. Μέσω του 5ετούς ομολόγου του 2014 η χώρα είχε εισπράξει το ποσό των τριών δισ. ευρώ.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ανταλλάξουμε (swap) το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2014 με ένα νέο 5ετές ομόλογο και πιθανώς να υπάρξει και είσπραξη ενός μικρού επιπλέον ποσού», ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή στο Reuters, φυσικά υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Για την παραπάνω εξέλιξη, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσουν δυο σημεία:

- Αν οι δανειστές θέσουν σαφή μακροπρόθεσμα μέτρα επί τάπητος αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και

- Αν τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της EKT.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης πως σε δεύτερη φάση, θα μπορούσε να ακολουθήσει και μια δεύτερη έκδοση ομολόγου πριν το τέλος του 2017.

Ενθαρρυντικό σε όλα τα παραπάνω είναι και το γεγονός πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά από την επισημοποίηση της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η απόδοση του 10ετούς βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012, την περίοδο δηλαδή του PSI.

«Νομίζω ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς, αλλά τουλάχιστον αρχίσαμε να το συζητούμε ξανά, ενώ πριν από μερικούς μήνες δεν ήταν στην ατζέντα μας», δήλωσε ένας διαπραγματευτής, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος διαπραγματευτής, καθώς και ένας ακόμα, προειδοποιήσαν να μην βιαστεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές: «Αν και πιστεύω πως μια συμφωνία με τους δανειστές είναι πιθανή, χρειαζόμαστε να δούμε πολλά ακόμα όσον αφορά την πρόοδο στην συμφωνία διάσωσης για να πειστούμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να πατήσουμε την σκανδάλη», τόνισε.