Skip to main content

Reuters: Στις 22 Ιουνίου η απόφαση της ΕΚΤ για το waiver

Η επαναφορά του waiver θα ανοίξει τον δρόμο ώστε τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, μία απόφαση, η οποία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναμένεται να ληφθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 22 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η συγκεκριμένη κίνηση θα επιτρέψει στις τράπεζες να απεξαρτηθούν από την ακριβή ρευστότητα που αντλούν μέσω του έκτακτου μηχανισμού της ΕΚΤ, τον ELA, και θα ανοίξει τον δρόμο ώστε τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το τελευταίο πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απαιτεί νέες διαβουλεύσεις και πιθανόν να μην υλοποιηθεί πριν τον Σεπτέμβριο.

Προϋπόθεση για το waiver είναι η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ, ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αποδέχεται κρατικά ομόλογα, υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, αλλά και κατ' εξαίρεση, ομόλογα χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ωστόσο, μετά τη λήξη του δευτέρου προγράμματος βοήθειας, τον Φεβρουάριο του 2015, η ΕΚΤ ήρε την εξαίρεση (waiver) για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, με τις τελευταίες να προσφεύγουν στον ELA, o οποίος έχει υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού.