Skip to main content

Μόλις 40 εκατ. δολάρια η συνολική αξία των 31 τραπεζών της Βενεζουέλας

Ο συνδυασμός πληθωρισμού, που έχει ξεφύγει στο αστρονομικό 8.000%, και τα κρατικά ρυθμιζόμενα επιτόκια έρχονται να αποσύρουν το όποιο κίνητρο.

Ο υπερπληθωρισμός έχει μετατρέψει τις άλλοτε πανίσχυρες τράπεζες της Βενεζουέλας σε «ζόμπι», με το Reuters να υπολογίζεί ότι η συνολική τους αξία είναι μόλις 40 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και τράπεζες, όπως η αμερικανική Citigroup και η ισπανική BBVA έχουν διατηρήσει την παρουσία τους στη χώρα, ελπίζοντας σε καλύτερους καιρούς, η αξία των 31 πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα το 2017 αντιστοιχούσε σε εκείνη μεσαίου μεγέθους τράπεζας της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπως παρατηρεί το πρακτορείο, επικαλούμενο στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής του τραπεζικού τομέα.

Ο συνδυασμός του πληθωρισμού, που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στο αστρονομικό 8.000% και τα κρατικά ρυθμιζόμενα επιτόκια έρχονται να αποσύρουν το όποιο κίνητρο για τις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια και να ενισχύσουν τον ισολογισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστώσεις στη χώρα με σταθερό ρυθμό εξαφανίζονται, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία στην ύφεση και τα νοικοκυριά στην εξαθλίωση.

Παρόλα αυτά δεν προβλέπεται κατάρρευση, αλλά ούτε και έξοδος, εξαιτίας των τεράστιων προοπτικών,  που θα δημιουργούσε μία ανάκαμψη της οικονομίας. «Η Βενεζουέλα είναι μία τραγωδία» σχολίασε πρόσφατα ο εκτελεστικός πρόεδρος της BBVA, Φρανσίσκο Γκονζάλεζ, σπεύδοντας να προσθέσει: «Βεβαίως δεν θέλουμε να φύγουμε. Πιστεύω ότι κάτι καλό θα συμβεί».