Skip to main content

Reuters: Συμφωνία για εργασιακά, συντάξεις και λιγνιτικές μονάδες

Αναφορικά με τις συντάξεις, πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε ότι η μείωση θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ το 2019.

Η κυβέρνηση έχει κατ' αρχήν συμφωνήσει με τους δανειστές στα εργασιακά και στις μειώσεις συντάξεων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ έχει συμφωνήσει και στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Αναφορικά με τις συντάξεις, οι δύο πηγές ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε ότι η μείωση θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ το 2019.

Η συμφωνία για μείωση του αφορολόγητου γύρω στα 6.000 ευρώ θα φέρει εξοικονόμιση 1% του ΑΕΠ, συμπλήρωσε η μία πηγή.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, όπως αρχικώς ζητούσε το ΔΝΤ. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018.

Συγκεκριμένα, δύο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν την Τετάρτη στο διεθνές πρακτορείο η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να προχωρήσει στην πώληση ορισμένων εκ των βασικών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας, της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με την κυριαρχία της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ήταν πηγή διαφωνίας που εμποδιζε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με μία πηγή, η Ελλάδα θα πρέπει να πωλήσει ώς και το 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Η κατ' αρχήν συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές, ενδέχεται να έχει κλείσει και πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου.