Skip to main content

Reuters: Ο Τσίπρας βασίζεται στον Μακρόν για την ελάφρυνση χρέους

Η Αθήνα χρειάζεται τη Γαλλία για να πιέσει την υπόλοιπη Ε.Ε., ειδικά τη Γερμανία, να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, λέει το Reuters.

Στη συνομιλία του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, αναφέρεται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σημειώνοντας πως "η ιταλική και ελληνική κυβέρνηση υπολογίζουν στη βοήθεια του πιθανού νέου προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στην αντιμετώπιση των λαϊκιστικών κομμάτων που κατηγορούν τη λιτότητα, η οποία επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις μεταναστευτικές πολιτικές για τις κοινωνικές ασθένειες".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα χρειάζεται τη Γαλλία - η οποία την έχει στηρίξει και κατά το παρελθόν - για να πιέσει την υπόλοιπη Ε.Ε., ειδικά τη Γερμανία, να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους και ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει στη βοήθεια Μακρόν. Μία νίκη Λεπέν θα σήμαινε έξοδο της Γαλλίας - του βασικού Ευρωπαίου εταίρου της - από την Ε.Ε., αποδυναμώνοντας τις άμυνές της απέναντι στις γερμανικές πιέσεις για λιτότητα.

Ειδικότερα, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Ιταλός ομόλογός του, τηλεφώνησαν στον Μακρόν, τη Δευτέρα, για να τον συγχαρούν για τη νίκη του στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Τα κυβερνώντα κόμματα στις υπερχρεωμένες χώρες, όπως αναφέρει το Reuters, ελπίζουν ότι ο ενθουσιασμός του Μακρόν για την Ε.Ε. θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, όπως είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία που θέλει δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ.

Όπως δήλωσε, εν τω μεταξύ, Έλληνας αξιωματούχος, ο Τσίπρας και ο μακρόν είχαν μια συζήτηση σε πολύ θετικό κλίμα, στη διάρκεια της οποίας ο Μακρόν επανέλαβε τη στήριξή του απέναντι στην Αθήνα, όσον αφορά στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε..