Skip to main content

Reuters: Ο Τσίπρας απέτυχε να πάρει πολιτική στήριξη στο Σκοπιανό

Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρεται στις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ονομασίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέτυχε να πάρει πολιτική στήριξη για την επίλυση του Σκοπιανού, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Reuters.

«Η Αθήνα και τα Σκόπια συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία σε μια διαμάχη η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις φιλοδοξίες της μικροσκοπικής αλλά στρατηγικά τοποθετημένης πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το πρακτορείο και προσθέτει:

«Η Ελλάδα πιστεύει ότι το όνομα "Μακεδονία" συνεπάγεται μια εδαφική διεκδίκηση πάνω από τη δική της βόρεια περιοχή. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες συσπειρώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης νωρίτερα αυτό τον μήνα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη χρήση του ονόματος "Μακεδονία" σε οποιαδήποτε λύση στη σειρά».

Όπως αναφέρει το Reuters, έχουν υπάρξει κάποιες προτάσεις, όπως το «Βόρεια Μακεδονία» ή το «Μακεδονία-Σκόπια».

«Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τα Σκόπια», ανέφερε ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα.

Είπε ότι η επίλυση της διαφωνίας στο όνομα δεν ήταν μόνο θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με την ιστορία της Ελλάδας και την «ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων».

«Ως μέλος και των δύο, η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας είναι απαραίτητη για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά το όνομα «Μακεδονία» θεωρείται ότι υποδηλώνει αλυτρωτικές φιλοδοξίες στη βόρεια επαρχία της Μακεδονίας», αναφέρει το Reuters και συνεχίζει:

«Πρόκειται για ένα θέμα που μερικές φορές προκαλεί μυστήριο στους ξένους, αλλά είναι μεγάλο θέμα για τους Έλληνες».

«Ο Μητσοτάκης, το κόμμα του οποίου οδηγεί σε δημοσκοπήσεις, κατηγόρησε τον Τσίπρας ότι δεν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια ως «απαραίτητη προϋπόθεση» για οποιεσδήποτε συνομιλίες, σημειώνοντας ότι το παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία έκλεισε».

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να επισκεφθεί και τις δύο χώρες την επόμενη εβδομάδα για περαιτέρω συζητήσεις.

«Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών δεν κατέληξαν κάπου από το 1991, όταν η πΓΔΜ αποσύρθηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Εισήχθη στα Ηνωμένα Έθνη το 1993 με την επωνυμία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας"», αναφέρει.