Skip to main content

Ανάλυση των θεσμών: Έτσι θα γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο

Αναφορές για «ανησυχία» των θεσμών σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, οι οποίοι, όμως, εκτιμούν πως μπορεί γίνει βιώσιμο χωρίς ονομαστικό «κούρεμα»

«Σοβαρές ανησυχίες» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους φέρονται να εκφράζουν οι θεσμοί σε σχετική τους ανάλυση, σύμφωνα με διαρροές από τον διεθνή Τύπο.

Εντούτοις, στο κείμενο αυτό, το οποίο επικαλούνται το πρακτορείο Reuters και αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, οι θεσμοί φέρονται να θεωρούν ότι η επιστροφή του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα μπορεί να επιτευχθεί με παρεμβάσεις χωρίς ονομαστικό «κούρεμα του χρέους».

Οι θεσμοί φέρονται να θεωρούν ωστόσο ότι η επιστροφή του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα μπορεί να επιτευχθεί με παρεμβάσεις χωρίς ονομαστικό «κούρεμα του χρέους».

«Η μεγάλη αναλογία του χρέους έναντι του ΑΕΠ και οι χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν από την ανάλυση» αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters το κείμενο των θεσμών, «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους».

«Συνολικά, ο κατάλληλος συνδυασμός επιμήκυνσης των ωριμάνσεων και περιόδου χάριτος για επιτόκιο θα μπορούσε να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς την ανάγκη ονομαστικού κουρέματος, όπως είχε αναφέρει το Eurogroup στις 12 Ιουλίου» αναφέρει το κείμενο, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό πρακτορείο.

Στη ανάλυση, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζονται (χωρίς το ζήτημα των τραπεζών) στα 13,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

Στην έκθεση προβλέπεται πως το ελληνικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο -2,3% το 2015, στο -1,3% το 2016 και στο 2,7% το 2017, με το χρέος να διαμορφώνεται στο 201% του ΑΕΠ το 2016, στο 175% το 2020, στο 160% το 2022 και στο 122% στο 2030.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το οικονομικό σχέδιο, την οποία επικαλείται το Reuters, το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ανέρχεται συνολικά σε 91,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 85,5 δισ. είναι το πακέτο διάσωσης και τα 6,2 δισ. προέρχονται από έσοδα ιδιωτικοποιήσεων.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται πως η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 23 δισ. ευρώ θα γίνει τον Αύγουστο.