Skip to main content

Reuters: Καθυστέρηση στην αξιολόγηση - νέες απαιτήσεις από ΔΝΤ

H διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, αν η Ελλάδα θέλει να πετύχει τον στόχο της εξόδου από την εποπτεία το 2018, αναφέρει το πρακτορείο.

Πιθανή καθυστέρηση κατά την αξιολόγηση στην Ελλάδα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ, εκτιμά το Reuters, σε δημοσίευμά του.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, αν η Ελλάδα θέλει να πετύχει τον στόχο της εξόδου από την εποπτεία το 2018.

«Δεν υπάρχουν πολλά δύσκολα θέματα σε αυτή την αξιολόγηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες. Ομως μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της (πέραν του Ιανουαρίου) ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτηθούν περισσότερες απαιτήσεις από το ΔΝΤ για τις τράπεζες και την ελάφρυνση χρέους», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που είναι κοντά στις συζητήσεις.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στα «κόκκινα» δάνεια, στα δημοσιονομικά, καθώς και στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Μέχρι τώρα, σημειώνει το δημοσίευμα, η Αθήνα έχει ολοκληρώσει περίπου 15 από τα 100 προαπαιτούμενα. Ομως, ο κίνδυνος παραμένει καθώς τρέχει ο χρόνος, προειδοποιούν αξιωματούχοι.

Στο άρθρο σημειώνεται πως η γρήγορη συμφωνία με τους δανειστές αποτελεί μία πρόκληση για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «θέλει να πείσει τους θυμωμένους ψηφοφόρους ότι οι θυσίες επτά χρόνων έχουν αποδώσει και η κρίση τελειώνει».