Skip to main content

Reuters: Η Ελλάδα θα εκδόσει τρία νέα ομόλογα ύψους 19 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα αποθεματικό μετρητών για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά την έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα.

Tην έκδοση τριών νέων ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο σχεδιάζει η Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα αποθεματικό μετρητών έως 19 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους της μετά την έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

«Σχεδιάζουμε να εκδώσουμε ένα νέο ομόλογο τις εβδομάδες μετά την έγκριση από το Eurogroup της τρίτης αξιολόγησης. Δεν υπάρχει τελική απόφαση για την ωριμότητα, αλλά θα είναι πιθανώς ένα επταετές ομόλογο», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

«Το αποθεματικό θα συμβάλει στη διασφάλιση των αγορών ότι η Αθήνα θα μπορέσει να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της για ενάμισι χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Εάν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, ενδεχομένως θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εκδόσεις μέχρι τον Αύγουστο», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος.

«Η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης από το 2010, επιθυμεί να επιστρέψει στην κανονική χρηματοδότηση της αγοράς μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο» αναφέρει το πρακτορείο.

«Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 28 δισ. ευρώ για το χρέος μέχρι το τέλος του 2019 και μπορεί να καλύψει μόνο το ένα τρίτο από το ποσό αυτό με τις δύο εκδόσεις που προηγήθηκαν», σημειώνει το Reuters.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι θα πάρει 9 δισ. ευρώ από τους επίσημους δανειστές της τους επόμενους μήνες και ότι θα συγκεντρώσει 9 δισ. ευρώ από τις αγορές με τις τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων.

«To Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα αξιολογήσει εάν η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού των 86 δισ. ευρώ. Μόλις δοθεί σει το πράσινο φως, η Αθήνα θα λάβει την επόμενη δόση δανείου ύψους 6,7 δισ. ευρώ», σημειώνεται επίσης στο δημοσίευμα.

«Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων πλησιάζουν στο χαμηλότερο επίπεδο τους εδώ και αρκετά χρόνια. Η οικονομία της χώρας άρχισε να ανακάμπτει πέρυσι μετά από μια επταετή ύφεση και αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 2,5% φέτος. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό 12 ετών, περίπου 3,68% την περασμένη εβδομάδα», προσθέτει το Reuters.