Skip to main content

Reuters: Η αρχή του τέλους του λαϊκισμού στην Ελλάδα

«Ο λαϊκισμός θα μπορούσε να οριστεί ως ένα κίνημα που παίρνει μέρος στην πάλη ανάμεσα στη διεφθαρμένη ελίτ και την πλειονότητα που δεν έχει προνόμια».

Τις ρίζες του στην Ελλάδα έχει ο σύγχρονος ευρωπαϊκός λαϊκισμός μετά την οικονομική κρίση και και η αρχή του τέλους του θα αρχίσει να γράφεται στη χώρα αυτή, υποστηρίζει το Reuters μέσω της στήλης Breaking Views.

Επιπλέον, εκτιμά ότι «αν ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύξει εκλογές το 2017, θα τις χάσει απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εντάσσοντάς τον Ελληνα πρωθυπουργό εμμέσως πλην σαφώς μεταξύ εκείνων που αντιπροσωπεύουν το λαϊκισμό στη Γηραιά Ηπειρο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά τον εκλοηγικό του θρίαμβο έχει γίνει μέρος του προβλήματος, έχει αποτύχει να αναζωογονήσει την απασχόληση ή την ανάπτυξη. Οι μισοί νέοι είναι ακόμα άνεργοι, και το ΑΕΠ αναμένεται να μην αυξηθεί το 2016», τονίζει η ανάλυση.

«Το μετριοπαθές κέντρο, έχει σκληρή δουλειά να κάνει και το 2017 θα είναι μια χρονιά κρίσιμη. Τουλάχιστον στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο λαϊκισμός έχει τα όριά του», αναφέρεται χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Ενα κόμμα που είχε συνδεθεί κάποτε με την ευνοιοκρατία, επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του υπό τον ηγέτη του Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια μετριοπαθή εναλλακτική που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα κόμματα που κάνουν υποσχέσεις χωρίς να τις τηρούν και μάλιστα σημείωνεται ότι για τους φιλελεύθερους πολιτικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανταρσίες των ριζοσπαστών σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αυτή η αφήγηση είναι ενθαρρυντική, καθώς κόμματα που κάνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν, θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες.

«Ο λαϊκισμός, που θα μπορούσε να οριστεί ως ένα κίνημα που παίρνει μέρος στην πάλη ανάμεσα στη διεφθαρμένη ελίτ και την πλειονότητα που δεν έχει προνόμια, είναι καλά εδραιωμένος, αλλά τείνει να είναι ασταθής. Στη Λατινική Αμερική, χώρες όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, που υιοθέτησαν λαϊκιστές ηγέτες, τώρα επαναπροσδιορίζονται.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η αλλαγή θα συμβεί και στην Ευρώπη, και πόσο γρήγορα. Στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου ριζοσπαστικά κόμματα κατά του κατεστημένου καταγράφουν άνοδο, πρόκειται να γίνουν εκλογές το 2017.

Το 2017 θα είναι μια καθοριστική χρονιά αναφέρουν οι αναλυτές, προβλέποντας ότι στην Ελλάδα τουλάχιστον ο λαϊκισμός αποδεικνύεται ότι έχει όρια».