Skip to main content

Reuters: Ελληνικές ενστάσεις απειλούν τα γενέθλια της ΕΕ

Η Αθήνα έχει απειλήσει να μην υπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης, συνδέοντας το συγκεκριμένο κείμενο με τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση

Επιμένει η Ελλάδα στις ενστάσεις της για τη Διακήρυξη της Ρώμης, με αφορμή την 60η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, εκτός από την Ελλάδα και η Πολωνία δήλωσε ότι ενδέχεται να αρνηθεί να εγκρίνει τη δήλωση. Ωστόσο, οι διπλωμάτες υποβάθμισαν τη συγκριμένη απειλή.

Το Reuters σημειώνει ότι η Αθήνα έχει απειλήσει να μην υπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης, συνδέοντας το συγκεκριμένο κείμενο με τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

H ελληνική πλευρά κατέθεσε τη Δευτέρα πρόταση προκειμένου να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη για σεβασμό του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου σε όλα τα κράτη - μέλη».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των «27» για το σχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν ολοκληρωθεί, με την Αθήνα ωστόσο να έχει «γενικές επιφυλάξεις» για το κείμενο.

Διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι το ζήτημα μπορεί τώρα να επιλυθεί μόνο σε υψηλότερο επίπεδο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Άλλος διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε ότι τυχόν προσπάθεια από την Αθήνα για να χρησιμοποιήσει τη Διακήρυξη της Ρώμης ως διαπραγματευτικό εργαλείο για τις συνομιλίες της για το χρέος, δεν θα πετύχει: «Δεν θα μας εκβιάσει ένα κράτος μέλος, το οποίο συνδέει ένα θέμα της Ε.Ε. με ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Την Τετάρτη, το Βερολίνο έστειλε μήνυμα στην Αθήνα, μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, να μην «χρησιμοποιήσει» τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης για να πιέσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι το ελληνικό πρόγραμμα και η Σύνοδος της Ρώμης δεν πρέπει να συνδέονται.

Σε ό,τι αφορά την Πολωνία, η κυβέρνηση της χώρας εγείρει ενστάσεις για τις αναφορές σε μία «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων». Ωστόσο, εκτιμάται πως μία άλλη διατύπωση στη Διακήρυξη της Ρώμης, θα αποτρέψει ενδεχόμενο βέτο της Βαρσοβίας.