Skip to main content

Reuters: Ύφεση λίγο κάτω του 2% για το 2015 προβλέπει το ΙΟΒΕ

Έντονα επιφυλακτικοί για τη μείωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στα βράχια οδεύει και πάλι η ελληνική οικονομία, καθώς, σύμφωνα με προβλέψεις του ΙΟΒΕ που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters το 2015 θα σημειωθεί ύφεση λίγο μικρότερη του 2% το 2015.

«Η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση λίγο μικρότερη του 2% το 2015», δηλώνει στο Reuters, ο γνωστός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Άγγελος Τσακανίκας, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Δεν υπάρχει καμία δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται», προσθέτει ο κ. Τσακανίκας, για να προβλέψει μάλιστα πως η ανεργία θα αυξηθεί στο 28%.

Παράλληλα, αναμένει ότι μετά από μια μικρή ανάκαμψη κατά το γ' τρίμηνο, η οικονομία θα συρρικνωθεί εκ νέου κατά το δ' τρίμηνο, ενώ ευρύτερη υποχώρηση προβλέπεται για το 2016.

 

Η πτώση των spreads δεν συγκινεί τους επενδυτές

 

Η υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 8,6% και η υποχώρηση του διετούς ομολόγου στο 10,3%, ήτοι σε επίπεδα προ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, δεν συγκινούν τους επενδυτές, όπως μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο Reuters.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, πολλοί ξένοι επενδυτές εμφανίζονται έντονα επιφυλακτικοί απέναντι στο ράλι των τιμών των ελληνικών χρεογράφων, θεωρώντας πως η πολιτική αβεβαιότητα και τις πιθανότητες μιας πτώχευσης της χώρας δεν έχουν εκλείψει.

Άλλοι επενδυτές, σύμφωνα, πάντα, με το Reuters, υποστηρίζουν ότι η προοπτική ενός συνασπισμού κομμάτων ή της επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία θα μπορούσε να προσδώσει νέα ώθηση στα ομόλογα.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις επενδυτών σύμφωνα με τους οποίους δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και πως τα τελευταία πέντε χρόνια οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση αυτή.