Skip to main content

Reuters: Ανασχηματισμός Τσίπρα για να «καλμάρει» τους δανειστές

Πώς υποδέχθηκαν τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στον οποίον προχωρεί ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας

«Ανακάτεψε την τράπουλα για να... τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και να καλμάρει τους δανειστές», «σπριντ δομικού ανασχηματισμού για την αναγέννηση της δημοτικότητάς του», «αντικατέστησε σκληροπυρηνικούς αριστερούς με μετριοπαθείς, αλλά κράτησε τα μεγάλα κεφάλια της Άμυνας, της Οικονομίας και των Εξωτερικών». Είναι ορισμένα από τα σχόλια, με τα οποία ο ξένος Τύπος υποδέχτηκε τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η εικόνα που παρουσιάζεται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι ότι με τις επιλογές του ο κ. Τσίπρας θέλει να στείλει μήνυμα πως επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς το οικονομικό επιτελείο παρέμεινε σταθερό, ενώ και στα εμπλεκόμενα υπουργεία τοποθετήθηκαν πρόσωπα που μπορούν να συμβάλουν στην απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης.

Reuters, Financial Times, New York Times έχουν κοινή εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός έγινε για να τρέξει η δεύτερη αξιολόγηση και να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις με τους δανειστές.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να ολοκληρώσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ανοίξει το θέμα του χρέους, όπως και να προωθηθεί η ανάκτηση πρόσβασης στην αγορά ομολόγων από το 2018, όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήξει.

«Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι θα εμμείνει στο δημοσιονομικό 'μονοπάτι' που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρατώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του» σημειώνει ακόμη το Reuters.

«Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.