Skip to main content

Κίνηση, ρύπανση, κρίση και τρομοκρατία οι εφιάλτες των Θεσσαλονικέων

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα διαδικτυακής έρευνας, στο πλαίσιο του προγράμματος των 100 Ανθεκτικών πόλεων, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Καθόλου φιλική προς το περιβάλλον, ελαφρώς δυσλειτουργική και συντηρητική αλλά αρκετά εξωστρεφής και φιλόξενη... Έτσι έκριναν τη Θεσσαλονίκη πολίτες που συμμετείχαν στο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος των 100 Ανθεκτικών πόλεων, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ιδρύματος Rockefeller.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, το 38% των δημοτών θεωρεί ότι ο Δήμος θα έπρεπε να εστιάσει στην τοπική οικονομία, το 25% σε θέματα μετακίνησης και το 15% σε θέματα δημόσιων χώρων. Οι πολίτες έκριναν ότι το δυνατότερο σημείο της πόλης είναι η γεωγραφική της θέση και το δεύτερο πιο δυνατό η τοπική ιστορία και πολιτισμός.

Κινητικότητα και περιβάλλον δείχνουν οι δημότες

Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις των δημοτών, έξι στους δέκα περνούν από 15 έως 60 λεπτά για την καθημερινή τους μετακίνηση. Το 75% εκ των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων ως πολύ κακή, ενώ το 40% θεωρεί την παράνομη στάθμευση ως το κύριο πρόβλημα. Παράλληλα, το 70% πιστεύει ότι το περπάτημα στην πόλη είναι δύσκολο εξαιτίας της κατάστασης των πεζοδρομίων.

Μόλις το 3%, που συμμετείχε στο ερωτηματολόγιο, απάντησε ότι χρησιμοποιεί ποδήλατο αν και το 19% το θεωρεί ότι είναι το ιδανικό μέσο μετακίνησης. Οι δημότες πάντως εκτιμούν πως το πρόβλημα κινητικότητας οφείλεται στην έλλειψη θέσεων στάθμευσης την στιγμή που τα πάρκινγκ της πόλης έχουν άδειες θέσεις.

Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις των δημοτών, επτά στους δέκα θεωρούν ότι η ποιότητα του αέρα αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό ζήτημα στην πόλη, ενώ μονάχα ένας στους δέκα επισκέπτεται ένα πάρκο σε καθημερινή βάση. Το 68,6% εκτιμά πως ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την πόλη είναι η κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και σχεδόν το 2015 οι ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Η οικονομική κρίση απασχολεί τους δημότες

Ένας στους δύο (51,2%) δημότες πιστεύει ότι η οικονομική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή για την πόλη και ακολουθούν τα τρομοκρατικά χτυπήματα με ποσοστό 49%, η εγκληματικότητα με 38,1% και οι σεισμοί σε ποσοστό 31%.

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο, το 16% πιστεύει πως η Θεσσαλονίκη έχει ένα περιβάλλον φιλικό προς την καινοτομία και το 74% εκτιμά πως η πόλη έχει ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Τέσσερις στους δέκα χαρακτηρίζουν την επικοινωνία τους με το Δήμο ως αναποτελεσματική.

Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις των περίπου 850 δημοτών, που συμμετείχαν στο ερωτηματολόγιο, η πόλη στα επόμενα χρόνια πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα καθώς και στις μετακινήσεις και στο πράσινο. Συγκεκριμένα:

  • το 37,9% εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας,
  • το 24,3% στη βελτίωση του συγκοινωνιακού δικτύου
  • το 14,7% στη δημιουργία χώρων πρασίνου και
  • το 10,9% στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των διοικητικών υπηρεσιών

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκε και δημοσιοποιήθηκε η Έκθεση Αξιολόγησης Αστικής Ανθεκτικότητας της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα προσδιορίστηκαν τα πέντε πεδία Διερεύνησης, στα οποία θα διαμορφωθεί η Στρατηγική Ανθεκτικότητας του δεύτερου σταδίου.
 
Τα πεδία αυτά είναι τα εξής:

  • Θερμαϊκός Κόλπος: Το θαλάσσιο στοιχείο στην καθημερινότητα της πόλης και του πολίτη
  • Δημιουργία ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος που ενεργοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης και ενδυναμώνει την τοπική οικονομία
  • Η συμμετοχικότητα στον δημόσιο χώρο
  • Η βιώσιμη κινητικότητα ως δύναμη αλλαγής στην πόλη
  • Data empowered city

Στη διάρκεια της πρώτης φάσης συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 κάτοικοι της πόλης, μέσω εργαστηρίων, ομάδων και ερωτηματολογίων, με τα αποτελέσματα να αναδεικνύουν την ανάγκη να εστιαστεί το ενδιαφέρον στους τομείς της οικονομίας και της κινητικότητας. Παράλληλα, χαρτογραφήθηκαν περίπου 1.000 δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται τόσο από το Δήμο όσο και από άλλους τοπικούς φορείς.

«Η πόλη της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αλλά και σε διάλογο με άλλες πόλεις στον κόσμο, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, συνθέτει ένα νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των ταχύτατων κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, πολιτικών και πολιτισμικών μετασχηματισμών που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο» τονίζει η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου. Όπως υπογράμμισε, «αυτήν ακριβώς τη νέα ποιότητα αστικής διακυβέρνησης, προγραμματισμού και σχεδιασμού, στοχεύει να αναπτύξει το Γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας που λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2016, με την ευκαιρία της επιλογής της πόλης στο δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Rockefeller».

Το πρόγραμμα 100 Ανθεκτικές Πόλεις (100RC) έχει ως στόχο να βοηθά πόλεις σε όλο τον κόσμο να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις τους, υποστηρίζοντας τη συγκρότηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, που περιλαμβάνει όχι μόνο τον κατάλληλο προγραμματισμό για την ανταπόκριση των απρόβλεπτων κρίσεων αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων πιέσεων που φθείρουν τον αστικό ιστό σε καθημερινή ή επαναλαμβανόμενη βάση.

Η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε στη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία του προγράμματος 100 Ανθεκτικές Πόλεις. Ο Δήμος καλείται να αναλάβει σημαντικές δράσεις προκειμένου να θέσει τα θεμέλια και για μία ολοκληρωμένη στρατηγική αστικής ανθεκτικότητας.

Η Έκθεση Αξιολόγησης Αστικής Ανθεκτικότητας βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα: ΕΔΩ