Skip to main content

Ρέντσι κατά λιτότητας: Δεν θέλω να είμαι συνένοχος αυτού του λάθους

Δεν θέλω να σκεφθεί ο κόσμος σε έξι μήνες ότι στήριξα μια λανθασμένη στρατηγική, η οποία θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Τα σχέδια του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για το μέλλον της Ευρώπης απέχουν σημαντικά στη φάση αυτή από τις προθέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Ολάντ.

«Δεν θέλω να είμαι συνένοχος αυτού του λάθους. Δεν θέλω να σκεφθεί ο κόσμος σε έξι μήνες ότι στήριξα μια λανθασμένη στρατηγική, η οποία θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη», δήλωσε ο Ρέντσι, όπως γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Λα Ρεπούμπλικα. Ο ιταλός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «θα συνεχίσω να καυτηριάζω τις αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη με όλο και μεγαλύτερη επιμονή. Η λιτότητα προκάλεσε μόνο ζημιές».

Αιχμές για τις προθέσεις Γερμανίας και Γαλλίας

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, το νέο ευρωπαϊκό διευθυντήριο -με Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία- διαλύθηκε πριν ακόμη να προλάβει να δημιουργηθεί. Ως γνωστόν, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης στο Βερολίνο, στην οποία θα δώσουν το «παρών» η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Γάλλος πρόεδρος και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Και με τη συνάντηση αυτή, το Βερολίνο και το Παρίσι θέλουν να βεβαιωθούν ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο δεν θα γίνει καμία σημαντική αλλαγή στην Ευρώπη, ότι θα φτάσουμε στους εορτασμούς των 60 χρόνων από τις Συνθήκες της Ρώμης, τον ερχόμενο Μάρτιο, χωρίς να έχουν γίνει σημαντικές τομές», αφήνουν να διαρρεύσει στενοί συνεργάτες του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού.

«Η συνάντηση της Τετάρτης, έτσι όπως σχεδιάστηκε, αποτελεί ίσως μια προειδοποίηση. Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι για μένα δεν θα αλλάξει τίποτα. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε μόνον για να μπορέσουν να βελτιωθούν ουσιαστικά τα σημερινά δεδομένα», συμπληρώνει ο ίδιος ο Ρέντσι. Δηλώσεις που προμηνύουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα.