Skip to main content

Ρεν: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για την προστασία του ευρώ

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό που θα χρειαστεί για την προάσπιση του ενιαίου νομίσματος, υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος, προσπαθώντας να μετριάσει τους φόβους των αγορών.
Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό που θα χρειαστεί για την προάσπιση του ενιαίου νομίσματος, υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, υπεραμυνόμενος του σχεδίου στήριξη της ζώνης του ευρώ που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθώντας να μετριάσει τους φόβους των αγορών.

«Εμείς συνήθως δεν σχολιάζουμε τις εξελίξεις στις αγορές, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει κάποια σταθεροποίηση των αγορών αυτή την εβδομάδα, και αν λάβουμε υπόψη τις διαφορές μεταξύ των αποδόσεων των κυρίαρχων ομολόγων (θεωρούνται δείκτης της νευρικότητας των αγορών σ.σ), αυτές υποχώρησαν αισθητά αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο επίτροπος, σε ομιλία του σε διάσκεψη στο Ζάγκρεμπ, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD)..

«Είναι σημαντικό ότι οι αγορές μελετούν το σχέδιο μας, και (συνειδητοποιούν) ότι παίρνουμε στα σοβαρά την υπεράσπιση του ευρώ, και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο Ρεν.

Υπενθύμισε, δε, την έκταση των μέτρων που προβλέπονται από το σχέδιο σταθεροποίησης της ζώνης του ευρώ που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το οποίο προβλέπει την παροχή μέχρι και 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρέχονται από το ΔΝΤ) στις χώρες που θα το έχουν ανάγκη.