Skip to main content

Ρεκόρ θερμοκρασίας στους ωκεανούς της Γης

Στους 17 βαθμούς Κελσίου η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών. Κίνδυνος για τους πάγους της Γροιλανδίας.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών καταγράφηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Στους 17 βαθμούς Κελσίου διαμορφώθηκε η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2009, περίπου 0,58 βαθμοί υψηλότερα από το κανονικό επίπεδο θερμοκρασίας γι΄ αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει σταδιακά, αλλά σταθερά, τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Τα δέκα θερμότερα έτη στη Γη έχουν καταγραφεί μετά το 1997.

Παράλληλα, μια νέα Δανική μελέτη του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας κινδυνεύουν με ταχύτερο λιώσιμο από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Προειδοποιεί ότι ακόμα και μια μέσου επιπέδου αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στη διάρκεια του 21ού αιώνα, είναι αρκετή για να οδηγήσει στο σταδιακό λιώσιμο μιας τεράστιας έκτασης πάγων της Γροιλανδίας, μεγέθους ολόκληρης ηπείρου, με συνέπεια να προκληθεί άνοδος της στάθμης των ωκεανών, κατά επτά μέτρα, ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Δ.Τ