Skip to main content

Ρεκόρ συμμετοχών στο πρόγραμμα του Erasmus+ το 2015

Tο πρόγραμμα προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό, ώστε να επιτύχει το στόχο του για τη στήριξη 4 εκατομμυρίων ατόμων μεταξύ του 2014 και του 2020.

Ρεκόρ συμμετοχών σημείωσε το 2015 το πρόγραμμα Erasmus+ της ΕΕ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, το οποίο γιορτάζει φέτος την 30ή του επέτειο.

Σύμφωνα με ετήσια έκθεση για το πρόγραμμα που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2015 το Erasmus+ έδωσε τη δυνατότητα σε 678 000 Ευρωπαίους, περισσότερους από κάθε άλλη φορά, να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να εργαστούν και να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά στο εξωτερικό. Κατά το ίδιο έτος, η Ε.Ε. επένδυσε 2,1 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 19.600 έργα με τη συμμετοχή 69.000 οργανισμών.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το πρόγραμμα προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό, ώστε να επιτύχει το στόχο του για τη στήριξη 4 εκατομμυρίων ατόμων μεταξύ του 2014 και του 2020.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, το 2015 το πρόγραμμα Erasmus+ διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, δίνοντας τη δυνατότητα για πρώτη φορά στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποστείλουν και να δεχτούν περισσότερους από 28 000 σπουδαστές και προσωπικό από και προς χώρες εκτός Ευρώπης.

Οι τρεις κύριες χώρες αποστολής παραμένουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, ενώ η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχονται τους περισσότερους συμμετέχοντες του προγράμματος.

Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων εκτιμά ότι ο χρόνος παραμονής στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus+ είναι χρόνος που αξιοποιείται σωστά: το 94 % δηλώνει ότι οι δεξιότητές τους βελτιώθηκαν, ενώ 80 % πιστεύει ότι ο χρόνος αυτός έδωσε ώθηση στις ευκαιρίες τους για σταδιοδρομία. Ένας στους τρεις σπουδαστές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+ δέχεται προσφορά θέσης εργασίας από την εταιρεία υποδοχής.

Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας για την 30ή επέτειο του προγράμματος Erasmus (το οποίο ονομάζεται Erasmus+ από το 2014).