Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Να γίνουν μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευρωζώνης

Το ευνοϊκό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον παρέχει παράθυρο ευκαιρίας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της ευρωζώνης, τόνισε ο επικεφαλής του ESM

Υπέρ της προώθησης μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την Ευρωζώνη, εκφράστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, με ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Eurofi Financial Forum.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να περιλαμβάνουν την απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων, την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και τη δημιουργία μίας περιορισμένης δημοσιονομικής δυνατότητας της Ευρωζώνης.

«Το ευνοϊκό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον παρέχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση των αδυναμιών της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης», τονίζει ο Ρέγκλινγκ.

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, ο γενικός διευθυντής του ESM σημειώνει ότι οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια βελτίωσαν τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά τους έκαναν επίσης πιο πολύπλοκους, με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερη η κατανόηση και επικοινωνία τους.

«Αυτή η πολυπλοκότητα υπονομεύει την αξιοπιστία τους. Θα πρέπει, επομένως, να απλοποιηθούν για να γίνουν πιο δεσμευτικοί, προβλέψιμοι και αποτελεσματικοί», ανέφερε.