Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος

Το μισό, χρέος της Ελλάδας είναι προς τον ΕΜΣ, στον θεσμό μου, και εμείς χρεώνουμε μόνο το κόστος δανεισμού μας, είπε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το χρέος της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΜΣ. Είναι αλήθεια ότι το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, είπε, προσθέτοντας: «Το μισό, όμως, είναι προς τον ΕΜΣ, στον θεσμό μου, και εμείς χρεώνουμε μόνο το κόστος δανεισμού μας, περίπου 1%. Επομένως, η Ελλάδα δεν έχει υπερβολικό χρέος τώρα, επειδή δίνουμε δάνεια για διάρκεια μεγαλύτερη από 30 χρόνια».

Σε άλλη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι ο ΕΜΣ θα εκδώσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο το πρώτο ομόλογό του σε δολάρια. Πρόσθεσε ότι η έκδοση ομολόγων και σε άλλα νομίσματα, εκτός του ευρώ, έχει ως στόχο να προσελκύσει νέους αγοραστές και να μειώσει το κόστος δανεισμού του. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες που δανείζονται (από τον ΕΜΣ) να ανακτήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους, επομένως όσο χαμηλότερο επιτόκιο πρέπει να πληρώνουν σε εμάς και να πληρώνουμε εμείς στην αγορά, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφους του CNBC, αν η ανάκαμψη της Ευρώπης θα συνεχισθεί, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Θεωρώ ότι η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει. Ασχολούμαστε ακόμη με την Ελλάδα, ως την τελευταία περίπτωση της παλιάς κρίσης. Έχουν άλλους 11 μήνες με το τρέχον πρόγραμμα. Βασικά, όμως, η κρίση του ευρώ έχει ξεπερασθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρξει τα επόμενα δέκα χρόνια ξανά πρόβλημα στην Ευρώπη. Οι οικονομίες κινούνται σε κύκλους, δεν πρέπει να το ξεχνάμε? Επομένως, θα υπάρξει και άλλος κύκλος, θα υπάρξει και άλλη πτώση, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος εφησυχασμού, όταν τα πράγματα πάνε καλά και τώρα πάνε καλά».