Skip to main content

Regina:Το μέλι που έτρωγαν στο Μπάκιγχαμ και στην Anuga το 1971!

H Regina είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που συμμετείχε το 1971 σε διεθνή έκθεση τροφίμων και δη στην έκθεση Anuga στην Κολονία.

Το 1958 ο οικονομολόγος και βοηθός χημικού μηχανικού Χρήστος Κουραντίδης κάνει τα πρώτα του βήματα στον τομέα του επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη στον χώρο των τροφίμων ιδρύοντας την εταιρεία Regina με αντικείμενο την εμπορία βασιλικού πολτού και στη συνέχεια μελιού.

Από τα πρώτα της βήματα η Regina επενδύει στην καινοτομία και την εξωστρέφεια και τη δεκαετία του '60 βγάζει στην αγορά ένα καινοτόμο προϊόν, τις κάψουλες μελιού εμπλουτισμένες με βασιλικό πολτό. Το ελιξίριο υγείας και νεότητας «μαγεύει Έλληνες και ξένους ακόμη και βασιλιάδες αφού όλη τη δεκαετία του '70 αποτελεί το μοναδικό ελληνικό προϊόν που θα ενταχθεί στις διατροφικές συνήθειες του Βασιλικού Οίκου της Αγγλίας!

Τη δεκαετία αυτή ο Χρήστος Κουραντίδης από το πρώτο εργοστάσιο στον Εύοσμο άνοιξε νέους, διεθνείς δρόμους για τη Regina αλλά και για τον ελληνικό κλάδο των τροφίμων. Έτσι, το 1971 η Regina είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που συμμετέχει σε διεθνή έκθεση τροφίμων και δη στην έκθεση Anuga στην Κολονία.

Η πρώτη και μοναδική ελληνική συμμετοχή στην Anuga το 1971

 

«Ο πατέρας μου είχε τρέλα με τις εξαγωγές. Είχε ένα κτήμα με ροδάκινα και έκανε κάποιες πωλήσεις στη Γερμανία. Ήθελε, λοιπόν, να αρχίσει να πουλάει εκτός από τα φρούτα και μέλι στη γερμανική αγορά. Πήρε τηλέφωνο στην ελληνική πρεσβεία για να μάθει με ποιον τρόπο μπορούν να τον βοηθήσουν να συμμετέχει στην Anuga. Οι άνθρωποι από την πρεσβεία πράγματι βοήθησαν να οργανωθεί η συμμετοχή της εταιρείας και να στηθεί για πρώτη φορά ελληνικό περίπτερο στην Anuga όπου βέβαια η Regina ήταν η μοναδική συμμετοχή, καθώς τότε δεν υπήρχε ούτε καν σαν σκέψη ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών. Μάλιστα, το ντεμπούτο ελληνικής εταιρείας σε διεθνή έκθεση άφησε πολύ καλή εντύπωση στους επισκέπτες. Ο πατέρας μου άνοιξε τον δρόμο και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες των τροφίμων. Στην Αγγλία, δε, είχε βρει έναν συνεργάτη για τη διάθεση των προϊόντων της Regina και ένα από τα σημεία διανομής ήταν το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η βασιλική οικογένεια για περίπου μία δεκαετία έτρωγε για πρωϊνό ελληνικό μέλι, αναφέρει ο γιος του Χρήστου Κουραντίδη, Νίκος ο οποίος έχει πάρει την σκυτάλη της Regina που το 2018 κλείνει 60 χρόνια ζωής. Φυσικά, όπως λέει ο ίδιος, ενόψει του εορτασμού των 60 χρόνων της η Regina δεν θα μπορούσε να λείψει και εφέτος, όπως κάθε χρόνο, από την Anuga, που θα πραγματοποιηθεί στην Κολονία στις 7-11 Οκτωβρίου.

Γραφείο αντιπροσώπου στο Τορόντο το 1974

 

Το ζιζάνιο της εξωστρέφειας και των εξαγωγών το κληρονόμησε και ο Νίκος Κουραντίδης, ο οποίος μιλάει ξένες γλώσσες και "ψάχνει" συνεχώς νέες αγορές. Ήταν από τους πρώτους που... ανακάλυψαν την έκθεση τροφίμων Gulfood στο Ντουμπάι και πρώτος που πήγε στην έκθεση τροφίμων Iraq Agrofood στο Ερμπίλ του Κουρδιστάν τo 2012, ενώ συμμετέχει κάθε χρόνο σε πολλές εκθέσεις ανά τον πλανήτη.

H Regina σήμερα από τις νέες της εγκαταστάσεις 3.000 τμ στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, όπου μετακόμισε το 2006 διαθέτει τα προϊόντα της σε Ελλάδα και στο εξωτερικό με το 40-50% των πωλήσεων να είναι εξαγωγές σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αυστραλία και στις αγορές των Βαλκανίων.  Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της και νέα προϊόντα, όπως μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, παστέλια, λουκούμια και στεγνά φρούτα με το βαρύ πυροβολικό να παραμένουν ο βασιλικός πολτός και το μέλι.