Skip to main content

Ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα από την «Κάρτα Αγρότη» της Πειραιώς

Ενδυναμώνει τη ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας η «Κάρτα Αγρότη» από την Τράπεζα Πειραιώς - Ποια τα οφέλη της έκδοσής της

Ένα ακόμη μέτρο για την ενίσχυση της ρευστότητας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, συνιστά η έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς της «Κάρτας Αγρότη». Ενός τραπεζικού προϊόντος, μέσω του οποίου η Τράπεζα προχωρά ακόμα ταχύτερα στην υλοποίηση της πολιτικής ευρείας παρέμβασής της στον αγροτικό και ευρύτερα αγροτοδιατροφικό τομέα, με στόχο την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική υποστήριξη του ισχυρού παραγωγικού δυναμικού που υπάρχει στον χώρο αυτό και μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς, με βάση τη σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει τόσο στον τομέα της αγροτικής πίστης όσο και στη χρήση των καρτών στον τομέα αυτό, προχώρησε στην έκδοση της Κάρτας Αγρότη που προσφέρει στον παραγωγό πολλά πλεονεκτήματα ως ένα μοντέρνο και συμφέρον χρηματοδοτικό εργαλείο, με οφέλη και προσφορές που συνεχώς θα εμπλουτίζονται.

Με την «Κάρτα Αγρότη», ο παραγωγός προεξοφλεί μέρος των ετήσιων επιδοτήσεων που δικαιούται ώστε να χρηματοδοτεί άμεσα τις καλλιεργητικές και άλλες συναφείς δαπάνες του στη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου.

Πρακτικά, είναι ένα «πορτοφόλι» στο οποίο μπαίνει προκαταβολικά μέρος του ποσού των επιδοτήσεών του, την περίοδο που χρειάζεται τα χρήματα για να καλύψει τις παραγωγικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει σπόρους, καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές κλπ. Έτσι, επειδή ο έμπορος πληρώνεται άμεσα, μπορεί ο παραγωγός να επιτύχει τιμές μετρητοίς για τα εφόδιά του και να μειώσει το κόστος του. Επιπλέον, με την Κάρτα Αγρότη μπορεί να εξοφλήσει λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος, άρδευσης, ασφαλιστικών εισφορών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ), να αγοράσει εργόσημο για εργάτες κλπ. Το όριο της κάθε Κάρτας προσδιορίζεται ξεχωριστά για τον καθένα, με βάση το ποσό των ετήσιων επιδοτήσεων. Το όριο της Κάρτας ανοίγει κάθε χρόνο περίπου στις αρχές Φεβρουαρίου και κλείνει με την καταβολή των επιδοτήσεων, τους τελευταίους μήνες του έτους, οπότε και εξοφλείται η κάρτα.  Η Κάρτα εξοφλείται αυτόματα με την καταβολή των επιδοτήσεων. Ωστόσο, ο παραγωγός μπορεί αν θέλει να εξοφλήσει την Κάρτα και νωρίτερα από την καταβολή των επιδοτήσεων, χωρίς να έχει καμία ποινή και μειώνοντας τους τόκους που επιβαρύνεται. Φυσικά, εάν αποφασίσει μέσα στη διάρκεια λειτουργίας της Κάρτας να αποπληρώσει μέρος ή το σύνολο της οφειλής του, μπορεί άμεσα –εφόσον το θελήσει- να χρησιμοποιήσει και πάλι τα ποσά αυτά. Η Κάρτα γίνεται αποδεκτή από όλα τα POS, όλων των τραπεζών, σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων και καυσίμων.

Τα οφέλη

Με την Κάρτα Αγρότη ο παραγωγός έχει άμεση πρόσβαση σε ρευστότητα για αγορά εφοδίων και πληρωμές οφειλών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία. Επιπλέον, μειώνει το κόστος παραγωγής του, επειδή, παρόλο που πληρώνει με κάρτα αγοράζει σε τιμές τοις μετρητοίς, ενώ παράλληλα παρακολουθεί πιο αποτελεσματικά το κόστος παραγωγής του. Τέλος, επειδή πληρώνει με κάρτα λαμβάνει παραστατικά, τα οποία τον βοηθούν στην αποτελεσματικότερη κατανόηση του κόστους παραγωγής του και φυσικά μειώνουν το καθαρό εισόδημά του που φορολογείται αφού αποδεικνύουν τις δαπάνες του. Δικαιούχοι είναι οι αγρότες ηλικίας έως 70 ετών που είναι δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων (άμεσες ενισχύσεις ΚΑΠ).

Χωρίς έξοδα

Η συγκεκριμένη Κάρτα δεν έχει έξοδα έκδοσης. Το μόνο έξοδο είναι το επιτοκιακό κόστος από τη χρήση της Κάρτας και ανάλογα με το ποσό που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Το κυμαινόμενο επιτόκιό της είναι χαμηλότερο από αυτό των κεφαλαίων κίνησης αγροτών. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι επειδή η χρήση της Κάρτας γίνεται σταδιακά και ο χρόνος χρήσης της είναι μικρότερος του έτους –για παράδειγμα Φεβρουάριο με Νοέμβριο- η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Αν, δηλαδή, κάποιος χρησιμοποιήσει σταδιακά το όριο της κάρτας για έξι μήνες τότε η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε περίπου 3%. Προφανώς, για τους αγρότες που μέσα στο χρόνο δεν έκαναν χρήση της Κάρτας το επιτοκιακό κόστος είναι μηδέν.