Skip to main content

Ράσμουσεν: «Η Δανία πρέπει να είναι περήφανη»

Η Δανία μπορεί να είναι υπεφήφανη για τις προσπάθειες που κατέβαλε, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία στη διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, δήλωσε σήμερα ο δανός πρωθυπουργός.
Η Δανία μπορεί να είναι υπεφήφανη για τις προσπάθειες που κατέβαλε, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία στη διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, δήλωσε σήμερα ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Κάναμε τη διαφορά, η Δανία μπορεί να είναι υπερήφανη, έχοντας καταφέρει να "οικοδομήσει μια ιστορική γέφυρα ανάμεσα στις πλευρές κατά τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Δανός πρωθυπουργός και πρόεδρος της διάσκεψης, σε δηλώσεις του στο δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

«Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να βρούμε παραδείγματα στην ιστορία όπου, μέσα στην ίδια αίθουσα, να βλέπουμε τους προέδρους της Αμερικής, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, της Ινδίας και ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και μικρών νησιών που απειλούνται περισότερο από την υπερθέρμανση (του πλανήτη) να εργάζονται ομαδικά», παρατήρησε.

Ο Δανός πρωθυπουργός απέρριψε, εξάλλου, τις επικρίσεις που εκφράστηκαν στη διάσκεψη κατά της δανικής προεδρίας και ιδιαίτερα από ορισμένες χώρες της Ομάδας G77.

«Η Δανία δεν μπορεί να δώσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Δεν μπορώ να πω στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες: πρέπει να κάνετε τούτο ή εκείνο», κατέληξε.

Μπαν Κι- μουν: «Η συμφωνία της Κοπεγχάγης είναι ένα πρώτο ουσιώδες στάδιο»

Η συμφωνία της Κοπεγχάγης κατά της κλιματικής αλλαγής, που επικυρώθηκε σήμερα από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, συνιστά ένα πρώτο «ουσιώδες στάδιο», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Κι-μουν.

«Δεν είναι ίσως ό,τι είχαμε ελπίσει, αλλά αυτή η απόφαση της διάσκεψης αποτελεί ένα ουσιώδες στάδιο», δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη δανική πρωτεύουσα.

Στη συμφωνία της Κοπεγχάγης κατέληξαν χθε το βράδυ οι αρχηγοί κρατών τριάντα περίπου βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών και στη συνέχεια την επικύρωσε η ολομέλεια της διάσκεψης του ΟΗΕ.