Skip to main content

Ρασμούσεν για αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Ο Ράσμουσεν επισκέφθηκε το Αφγανιστάν, για πρώτη φορά μετά την εξαγγελία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών στη χώρα, τονίζοντας πως δεν υπάρχει διορία για τ
Δεν υπάρχει διορία για την αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, καθώς αυξάνεται ο φόβος των Αφγανών ότι οι ξένες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την χώρα προτού οι δικές τους δυνάμεις είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια.

Ο Ράσμουσεν επισκέφθηκε το Αφγανιστάν για πρώτη φορά μετά την εξαγγελία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών στη χώρα. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν υποσχεθεί να στείλουν περίπου 7.000 στρατιώτες. Ομως σύμφωνα με το σχέδιο της Ουάσιγκτον τα αμερικανικά στρατεύματα θα αρχίσουν να μειώνονται από το 2011, καθώς οι αφγανικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν σταδιακά να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ασφάλεια, μία προοπτική που προκαλεί ανησυχία στους αφγανούς πολίτες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 110.000 διεθνή στρατεύματα στο Αφγανιστάν, μεταξύ αυτών 68.000 Αμερικανοί.

«Το πρώτο μήνυμα μου είναι προς τον αφγανικό λαό: γνωρίζω ότι κάποιοι αναρωτιούνται για πόσο διάστημα θα παραμείνουν στη χώρα οι διεθνείς δυνάμεις, και πιο συγκεκριμένα, ανησυχούν ότι θα φύγουν πολύ νωρίς», δήλωσε από την Καμπούλ ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους .

«Ας μην υπάρχει αμφιβολία, η διεθνής κοινότητα θα σταθεί πλάι σας, θα σας προστατεύσει και θα σας βοηθήσει να ξαναχτίσετε την χώρα σας μέχρι να είστε έτοιμοι να σταθείτε στα πόδια σας μόνοι σας», πρόσθεσε. Η αφγανική αστυνομία και ο στρατός θα αρχίσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας από τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο Ράσμουσεν, αλλά επεσήμανε ότι η αλλαγή θα γίνει μόνο όταν οι Αφγανοί είναι έτοιμοι. «Θα ξεκινήσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη όταν και όπου είναι έτοιμοι. Η μετάβαση θα γίνει υπό όρους και όχι ημερολογιακά», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.