Skip to main content

Ραντεβού στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό ζήτημα...

Μετά την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, όπως πληροφορείται η Voria.gr, θα γίνει η πιο δύσκολη συμφωνία στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων

Θα πρέπει να θεωρείται οριστικό: Μετά την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, όπως πληροφορείται η Voria.gr, θα γίνει η πιο δύσκολη συμφωνία στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Πρόκειται γι αυτήν στην οποία θα οριστούν:

Α) τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, καθώς και

Β) η περαιτέρω διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Παρόλο που μπορεί μέχρι το Eurogroup στις 7 Απριλίου, που θα γίνει στη Μάλτα, να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, επειδή το συγκεκριμένο θα έχει τη μορφή άτυπου με πρόγραμμα στο οποίο δεν υπάρχουν περιθώρια για μακρές συζητήσεις, δεν αναμένεται να ληφθούν εκεί οι τελικές αποφάσεις, όπως ενδεχομένως πιστεύει η Αθήνα.

Οι βασικοί πρωταγωνιστές θα βρεθούν στη συνέχεια στην Ουάσιγκτον, 20-21 Απριλίου, για την εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν περισσότερο για πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος πριν από το Eurogroup του Μαΐου, οπότε πλέον αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις. Αρα, κατά πάσα πιθανότητα, οι αποφάσεις θα ληφθούν επί αμερικανικού εδάφους.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμοι αναφορικά με το θέμα της αξιολόγησης, που ωστόσο δείχνει να μπαίνει σε κάποια ευθεία.