Skip to main content

Ραγκούσης: Θα δώσουμε «χτύπημα» στις πελατειακές πρακτικές

Στα νομοσχέδια που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου του για τη διαφάνεια και το «χτύπημα» των πελατειακών πρακτικών και αντιλήψεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, κατά την ομιλία του στο
Στα νομοσχέδια που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου του για τη διαφάνεια και το «χτύπημα» των πελατειακών πρακτικών και αντιλήψεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,  Γιάννης Ραγκούσης, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ.

«Ξέρουμε ότι εάν δεν σταματήσουμε τις φαύλες πελατειακές λειτουργίες, όσες θυσίες και να βγαίνουν υπάρχει ορατός κίνδυνος να ξαναβρεθούμε στην ίδια προβληματική αφετηρία», είπε και τόνισε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναβρούμε την Ελλάδα στην κατάσταση που τη βρήκαμε στις 5 Οκτωβρίου».  Υποστήριξε, δε, ότι «αποδεικνύουμε ότι όταν λέγαμε ότι δεν βλέπαμε το κράτος ως λάφυρο του νικητή το εννοούσαμε».

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα ψηφιστεί μέσα στον Μάιο και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα το Κίνημα της Αυτοδιοίκησης και πως «ο Καλλικράτης δεν είναι τίποτε άλλο από το διαχρονικό ιστορικό ηθικό και πολιτικό χρέος μας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνουμε τις τοπικές κοινωνίες».

Αναφερθείς στον εκλογικό νόμο, σημείωσε ότι πολιτικά η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι «κυρίως μόνοι» σε αυτή την προσπάθεια και ότι «είναι μια πολύ χαρακτηριστική δυνατότητα για να κρίνει κανείς και να αποκωδικοποιήσει τα περί «αυτοκάθαρσης» της ΝΔ.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η αυτοκάθαρση που έχει ανάγκη η χώρα να συντελεστεί στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι η ρήξη από τις πρακτικές και τις αντιλήψεις της κυβέρνησης Καραμανλή και όχι η απομάκρυνση στελεχών που έχουν ήδη αποβάλλει από τη συνείδησή τους οι πολίτες.

«Αποδείχτηκε όμως ότι η σημερινή τους ηγεσία δεν έχει ούτε το σθένος ούτε τη βούληση να το επιδιώξει», είπε και συμπλήρωσε ότι «αποδείχτηκαν αυθεντικοί εκφραστές και συνεχιστές της πελατειακής πρακτικής».

Επιπλέον, ο υπουργός είπε ότι μερικοί μετράνε το χρόνο για να δουν αν εξελίσσονται γρήγορα ή αργά όλες αυτές οι αλλαγές για να προσθέσει ότι «πράγματι έχουν αργήσει, δεν έχουν όμως αργήσει κατά κάποιους μήνες, στην πραγματικότητα έχουν αργήσει δεκαετίες, γιατί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει αναλάβει την ιστορική ευθύνη να ανακτήσει το χαμένο χρόνο της χώρας».

Εξάλλου, επισήμανε ότι ο νόμος για την ιθαγένεια ήταν μια «πράξη καθήκοντος απέναντι στην ψυχή της Δημοκρατικής Παράταξης» και πως «κανείς δεν θα μας κάνει να το ξεχάσουμε και να μην το εκπληρώσουμε».