Skip to main content

Ραγδαία η ανάπτυξη του κλάδου ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα

Δυναμική ανάπτυξη, υγιής κερδοφορία και προοπτικές επέκτασης στο εξωτερικό είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον κλάδο των υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας στη χώρα, όπως προκύπτει από μελέτη της Εθνικής
Δυναμική ανάπτυξη, υγιής κερδοφορία και προοπτικές επέκτασης στο εξωτερικό είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον κλάδο των υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.

Ο κλάδος παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, η οποία αντανακλάται στη συνεχή και δυναμική αύξηση των συνολικών δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 6,5% το 1990 σε 9,5% το 2007), ξεπερνώντας το αντίστοιχο μερίδιο για τις χώρες του ΟΟΣΑ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Παράλληλα, τα ιδιωτικά νοσοκομεία κερδίζουν μερίδιο αγοράς έναντι των δημοσίων (27% το 2008 από 13% το 2000), κυρίως λόγω των δυσλειτουργιών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Λόγω της ανελαστικής ζήτησης, ο κλάδος είναι περισσότερο κερδοφόρος από τους περισσότερους κλάδους δραστηριότητας στην Ελλάδα, με περιθώριο κέρδους του σε επίπεδο παρόμοιο με το διεθνή μέσο όρο του κλάδου.

Βάσει των προβλέψεών των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας για την πορεία των δαπανών υγείας και του μεριδίου αγοράς του ιδιωτικού τομέα, ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών νοσοκομείων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5% στο διάστημα 2009-2010 και 8,5% στη συνέχεια έως το 2012.

Όσον αφορά στα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας, αναμένεται μικρή επιβράδυνση το 2009 έναντι του 2008, στο βαθμό που αυτή έχει ήδη εντοπισθεί στα αποτελέσματα εξαμήνου των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, υπό την επίδραση κυρίως της συγκράτησης των τιμών για ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και των αυξημένων εξόδων λόγω λειτουργίας νέων κλινικών.

Για την περίοδο 2010-2012, εκτιμάται ότι η αύξηση της πληρότητας των γενικών νοσοκομείων θα αντισταθμισθεί εν μέρει από τη μειωμένη πληρότητα και τιμολόγηση των μαιευτηρίων (λόγω της εισόδου νέων παικτών), με αποτέλεσμα οι δείκτες κερδοφορίας και πληρότητας να βελτιωθούν σε μικρό βαθμό.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα η ωρίμανση του κλάδου (μετά την τρέχουσα περίοδο αναδιάρθρωσης) αναμένεται να αυξήσει σταδιακά την πληρότητα.