Skip to main content

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό

Ολοκληρώθηκε στην Ουάσιγκτον η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισε και τον ευρωπαίο επίτροπο ο
Ολοκληρώθηκε στην Ουάσιγκτον η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισε και τον ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, στη συνάντηση αυτή «συζητήθηκε το θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης που ζήτησε η Ελλάδα και η πρόοδος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα για την προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί η χρηματοδότηση από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ».

Γκάϊτνερ: Γρήγορη δράση

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner. Στη συνάντηση αυτή, ο Γκάιτνερ τους «ενθάρρυνε να δράσουν γρήγορα για να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και μια ουσιαστική και συμπαγής χρηματοπιστωτική υποστήριξη» προς την Ελλάδα, σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η ενεργοποίηση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα από τα μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, υπό τη μορφή δανείων που μπορεί να φτάσουν έως και τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο έτος, θα «στηριχθεί στο πρόγραμμα που ετοιμάζουν αυτήν τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μαζί με τις ελληνικές αρχές», ανακοίνωσαν παράλληλα οι ευρωπαϊκές αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με «γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο».

Παράλληλα και στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες της χώρας του σε συνομιλίες τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή.

Το σημερινό πρόγραμμα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου συνεχίζεται με συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Βραζιλίας, Guido Montega και της Ρωσίας, Alexei Kudrin.

Τελευταία ενημέρωση: 20:15