Σάββατο 26 Μαΐου 2018
x

ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ - ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟΥΣ 84

Από την αρχή της φετινής περιόδου γρίπης, μέχρι και 12 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 84 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη κ

Πτωτική τάση συνεχίζει να παρουσιάζει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από επισκέψεις ασθενών σε γιατρό, για γριπώδη συνδρομή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της φετινής περιόδου γρίπης, μέχρι και 12 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 84 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και μόνο το 21,4 % ήταν εμβολιασμένοι.

Οι 70 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 14 θάνατοι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι τα 81 (96,4%) από τα 84 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 256 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 241 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 54 (22,4%).

Για δεύτερη εβδομάδα καταγράφεται επικράτηση του ιού τύπου Β, ενώ μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου επικρατούσε ο ιός Α (Η3Ν2). Κατά την εβδομάδα (6-12 Μαρτίου) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 145 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα όλα από νοσοκομεία.

Τα 48 (33,1%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 7 (14,6%) ήταν τύπου Α και τα 41 (85,4%) ήταν τύπου Β. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο προσφέρει κάλυψη έναντι όλων των τύπων της γρίπης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ