Skip to main content

Πτώση τζίρου έως και 50% αντιμετωπίζουν οι επιπλοποιοί της Θεσσαλίας

Κάθετη πτώση του τζίρου τους αντιμετωπίζουν οι επιπλοποιοί της Θεσσαλίας, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των καταστημάτων τους.
Αντιμέτωποι με πτώση του τζίρου των επιχειρήσεών τους που αγγίζει ή και ξεπερνά το 50% βρίσκονται φέτος οι επιπλοποιοί της Θεσσαλίας, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των καταστημάτων τους.

Μιλώντας στη Voria.gr o πρόεδρος του Σωματείου Επιπλοποιών – Ξυλουργών Λάρισας κ. Βαγγέλης Τίκας, εξήγησε ότι το 2009 είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους επιπλοποιούς- ξυλουργούς οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα προβλήματα. Ανάμεσά τους η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η λειτουργία μεγάλων πολυκαταστημάτων στην περιοχή, η απουσία σταθερού φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος.

Ειδικά για τα πολυκαταστήματα, ο κ. Τίκας σημείωσε ότι πρόσφατα άνοιξε ένα και στη Λάρισα που σερβίρει έπιπλα αμφίβολης ποιότητας, τα οποία παράγονται σε τρίτες χώρες με φτηνά κοστολόγια, που δε μπορούν να ανταγωνιστούν οι τοπικές επιχειρήσεις.  Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι οι επιπλοποιοί ζητούν εδώ και χρόνια να βρεθεί χώρος για τη λειτουργία Βιοτεχνικού Πάρκου, χωρίς να εισακουσθεί το αίτημά τους από την πολιτεία.

Οι Θεσσαλοί επιπλοποιοί απευθύνουν κάλεσμα στους ντόπιους καταναλωτές να ενισχύσουν την τοπική αγορά υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις τους κατασκευάζουν ποιοτικά προϊόντα σε άριστη σχέση ποιότητας-τιμής. Ο κ. Τίκας επισήμανε επίσης, ότι με τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων το χρήμα μένει στην αγορά της Θεσσαλίας και κυκλοφορεί συμβάλλοντας έτσι, στη μείωση της ανεργίας.

Όσον αφορά τη φορολογική πολιτική, οι επιπλοποιοί επιμένουν στο αίτημα για κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και της περαίωσης. Οι ίδιοι ζητούν αναγνώριση των βιβλίων σαν μοναδικό κριτήριο υπολογισμού της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, αυτόματο κλείσιμο των βιβλίων με τη λήξη κάθε έτους, κατάργηση του 25% στις προσωπικές εταιρίες και του 35 % στους συνεταιρισμούς, ατομικό αφορολόγητο στα 15.000 ευρώ και οικογενειακό στα 30.000 ευρώ.