Skip to main content

Πτώση τζίρου 30% καταγράφουν οι ξενοδόχοι Χαλκιδικής

Η παγκόσμια κρίση άγγιξε και τη Χαλκιδική. Στοιχεία από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ.Γρηγόρη Τάσιο.
Μεγάλη πτώση στο τζίρο έως και 30% αναμένει για τον κλάδο η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής σύμφωνα με τον προέδρο κ. Γρηγόρη Τάσιο.

Σημαντική όμως είναι και η πτώση των διανυκτερεύσεων οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες κατά 20% το εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τα αίτια της πτώσης αποδίδονται στις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης.

Ο κ. Τάσιος τόνισε πως μεγάλα είναι και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις υποδομές του νομού. Διευκρίνισε πως τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή είναι η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, η ηχορύπανση ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, το προβληματικό αποχετευτικό σύστημα καθώς και η έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές του νομού. Όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε είναι στο χέρι της πολιτείας η επίλυση αυτών των σημαντικών προβλημάτων.

Απαραίτητη κρίνεται και η καλύτερη προβολή της Χαλκιδικής από τον Ε.Ο.Τ. σύμφωνα με τον κ. Τάσιο. Οι προτεινόμενες από πλευράς Ένωσης ενέργειες είναι η στοχοποίησή των αγορών, της Ιταλίας και της Γαλλίας, χώρες από τις οποίες καταγράφονται 700.000 αφίξεις τουριστών κάθε χρόνο, οι οποίοι όμως ως κύριο προορισμό έχουν περιοχές της νότιας Ελλάδας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η καλύτερη σύνδεση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης μέσω απευθείας πτήσεων με μεγάλες πόλεις των χωρών αυτών, ένα ορθότερο tour operating και ένας κεντρικός σχεδιασμός marketing. Ακόμα, σημαντική θεωρείται και η καλύτερη παρουσία  και σε λιγότερες, αλλά περισσότερο προβεβλημένες, τουριστικές εκθέσεις για τη διατήρηση των κεκτημένων αγορών της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και των Βαλκανίων.

Επίσης ο πρόεδρος υπογράμμισε πως γενικότερα ο κλάδος έχει ανάγκη καλύτερης αντιμετώπισης από τις τράπεζες όσον αφορά τα μακροχρόνια δάνεια για τα έτη 2009-10. Ανάσα χαρακτήρισε και μια ενδεχόμενη επιδότηση απασχόλησης για το μήνα Σεπτέμβριο.

Καταλήγοντας ο κ. Τάσιος υποστήριξε πως το νεοεκλεγέν Δ.Σ. βλέπει μπροστά με πολλές τοπικές συνελεύσεις ενώ αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες με προτάσεις στην νομαρχιακή επιτροπή τουρισμού.

Φώτης Λώλας