Skip to main content

Πτώση ρεκόρ στη δημοτικότητα της Μέρκελ

Η υποστήριξη προς τον κεντροδεξιό συνασπισμό της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς τα δύο κυβερ
Η υποστήριξη προς τον κεντροδεξιό συνασπισμό της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς τα δύο κυβερνώντα κόμματα συγκεντρώνουν μόλις 40%.

Η έρευνα δημοσιεύεται έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και λίγες ημέρες αφού ο Πρόεδρος Χορστ Κέλερ επέκρινε την "απογοητευτική" αρχή της δεύτερης θητείας της Μέρκελ, η οποία χαρακτηρίστηκε από διενέξεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού σχετικά με θέματα όπως η φορολογία και η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) και οι βαυαροί σύμμαχοί τους, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), συγκεντρώνουν μαζί 32%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.

Ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) συγκεντρώνουν μόλις 8%, σημειώνοντας πτώση 7 μονάδων από την επίδοσή τους στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η συνολική δημοτικότητα των τριών κομμάτων βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο μετά το σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων της CDU πριν από 10 χρόνια.

Η έρευνα δίνει στους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) την καλύτερη επίδοση μετά τις περυσινές εκλογές, τοποθετώντας τους στο 25%.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είπε ότι θα προτιμούσε μια επιστροφή στο μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών. Το δείγμα της έρευνας του Forsa ήταν 2.500 πρόσωπα και 56% είπαν ότι θα υποστήριζαν ένα συνασπισμό CDU - SPD.

Μια χωριστή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ δίνει στις CDU/CSU 36% και 9% στο FDP - μια πτώση κατά 3% σε σύγκριση με τα περυσινά εκλογικά αποτελέσματα.