Skip to main content

Στα τάρταρα οι πωλήσεις στην ένδυση λόγω capital controls

Η πορεία του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο τετράμηνο του 2015 επηρεάστηκε αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις.

Δραματικές είναι οι συνέπειες στην αγορά της ένδυσης από το κλείσιμο των τραπεζών επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η τραπεζική αργία και επιβλήθηκαν έλεγχοι κεφαλαίων οι λιανικές πωλήσεις στην ένδυση καταγράφουν πτώση μεταξύ 40% και 70%.

«Με τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες που έχουν  διαμορφωθεί στην αγορά επιβάλλεται η άμεση οριστικοποίηση της νέας συμφωνίας με την τρόικα και το άνοιγμα των τραπεζών για να επανέλθει σταδιακά η ομαλότητα και η ηρεμία στην αγορά. Η όποια συμφωνία γέφυρα πρέπει να καλύψει άμεσα και τις οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα γιατί οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν χρονικά μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης επιβάλλεται να κινηθεί άμεσα η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την στήριξη της αγοράς μέσω της αποπληρωμής των υφιστάμενων και της προκήρυξης των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Υπό τις συνθήκες που λειτουργεί η οικονομία της χώρας μας επιβάλλεται η ενεργοποίηση του άρθρου107(3)(β) της συνθήκης της ΕΕ για την κατάργηση των περιορισμών De Minimis και αύξηση του ορίου των 200.000 ευρώ, με την  ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε ποσοστό πάνω από 70%. Η στήριξη των επιχειρήσεων στο μεσοδιάστημα έως την συμφωνία για το νέο Πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρχει αντικείμενο διάσωσης.

Εξάλλου, η πορεία του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο τετράμηνο του 2015 επηρεάστηκε αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕΕ, η παρατεταμένη περίοδος διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές έχει επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις πωλήσεις των επιχειρήσεων.

Το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015 ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ένδυσης στην εγχώρια αγορά σημείωσε πτώση 6% και των επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας 5,1%.

Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, οι εξαγωγές ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας ανήλθαν σε 431 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,6% έναντι του α' τετραμήνου του 2014. Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών βαμβακιού κατά 7,6% και στην αύξηση των εξαγωγών της κλωστοϋφαντουργίας κατά 5,3%. Η ένδυση κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,5%.

Αύξηση κατέγραψαν οι εισαγωγές κατά 7,5% και ανήλθαν σε 721 εκατ. ευρώ.

Οι εισαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αύξηση 11,3% και σε αξία ανήλθαν σε 559 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές είναι σχεδόν ισόρροπα κατανεμημένες μεταξύ πλεκτών ενδυμάτων και υφαντών. Αντίθετα οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών σημείωσαν μείωση 3,4% και ανήλθαν σε 132 εκατ. ευρώ.