Skip to main content

Πτωχεύει η Άλφα Γκρίσιν, πάνω από 34 εκατ. τα χρέη

Έχει χρέη άνω των 34 εκατ. ευρώ - Η εισηγμένη εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κήρυξη σε κατάσταση πτώχευσης

Ολοταχώς προς πτώχευση οδεύει η εισηγμένη Άλφα Γκρίσιν, την οποία, πλέον, βαρύνουν χρέη άνω των 34 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας, που συγκαλεί γενική συνέλευση στις 5 Μαΐου με μενού την κήρυξη σε κατάσταση πτώχευσης, ενημέρωσε σχετικά τις προηγούμενες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανέστειλε χθες τη διαπραγμάτευση της μετοχής της, που «έκλεισε» πολύ χαμηλά, στα 0,014 ευρώ.

Η εταιρεία, συμφερόντων της οικογένειας Γκρίσιν, δραστηριοποιείται στον τομέα των Συστημάτων Υποστήριξης Κρίσιμων Εφαρμογών (BCC - Business Critical Continuity), στο real estate, την ενέργεια (ΑΠΕ) και το εμπόριο (μέχρι πρότινος αντιπρόσωπος των κλιματιστικών Panasonic στην Ελλάδα).

Το χρονικό της πτώσης

Οι οφειλές της Γκρίσιν ανέρχονται σε περίπου 34,5 εκατ. ευρώ σε τράπεζες (25 εκατ.), προμηθευτές και σε μια εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης (Eurobank Leasing).

Από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Eurobank κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις με την εταιρεία και προέβη στην έκδοση διαταγής πληρωμής. Ταυτοχρόνως, άρχισε διαδικασία κατάσχεσης εις χείρας τρίτων των απαιτήσεών της έναντι βασικών πελατών, οδηγώντας την εισηγμένη σε ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας. Την ίδια πολιτική ακολούθησαν στη συνέχεια οι υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες: η Eθνική, η Πειραιώς και η Αττικής.

Τα αίτια

Οι πρωτεύοντες λόγοι που η Άλφα Γκρίσιν οδηγείται σε πτώχευση φαίνεται να είναι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και οι ατυχείς επενδύσεις στην Ουκρανία, λίγο καιρό πριν την κρίση στην Κριμαία.

Τα έσοδά της έχουν μειωθεί σε λιγότερο από το 1/3 του ύψους που είχαν διαμορφωθεί το 2007, όταν πλησίασαν τα 30 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι συνεχιζόμενες ζημιογόνες χρήσεις οδήγησαν σε συσσωρευμένες ζημίες και αρνητικά ίδια κεφάλαια, τα οποία εκτιμάται ότι υπερέβησαν τα 11 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016.