Skip to main content

ΠτΔ: Προκεχωρημένο φυλάκιο Ευρώπης και Δύσης στην Ανατολή ο Έβρος

Είμαστε εδώ, να θυμίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες, αλλά με σεβασμό των συνόρων, είπε ο ΠτΔ.

Προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης και της Δύσης στην Ανατολή, λόγω της γεωγραφικής θέσης του, στην αρχή του Αιγαίου και της Μεσογείου, αλλά και των ανθρώπων του, χαρακτήρισε τον Έβρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην αντιφώνησή του, στο γεύμα που παραχώρησε προς τιμήν του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, μετά το πέρας της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Είμαστε εδώ, θεματοφύλακες και της δικής μας ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα και της δημοκρατίας και του πολιτισμού, που από δω ξεκίνησαν αλλά και που σήμερα είναι δημοκρατία και πολιτισμός της Δύσης και της μεγάλης μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είμαστε εδώ, να θυμίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες, αλλά με σεβασμό αυτών των συνόρων που η ιστορία και το διεθνές δίκαιο, καθώς και το ευρωπαϊκό δίκαιο, έχουν διαμορφώσει οριστικά και αμετάκλητα και πρέπει αυτά τα σύνορα να γίνονται σεβαστά απ' όλους. Είναι μία προϋπόθεση, η οποία είναι αυτονόητη και ως προς την οποία δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω κατ' ουδέναν τρόπο, πολλώ μάλλον όταν, όπως σας είπα, αυτή την υποχρέωση την έχουμε όχι μόνο στην ιστορία μας, στον λαό μας, στην πατρίδα μας, αλλά και απέναντι στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο τόπος θα προχωρήσει, και όπως η χώρα, θα ξεπερνάει την κρίση και θ' ανοίγει ξανά τα φτερά της στον δρόμο της δημιουργίας που της ανήκει».

Διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ό,τι του αναλογεί για την υπεράσπιση, «από τούτον εδώ τον τόπο, όσων η Ελλάδα έχει αλλά και πρέπει ν' αποκτήσει στο μέλλον, για να μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί και που ξεπερνάει κατά πολύ τα σύνορά της».

Απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμων, ο οποίος λίγο πριν, στην προσφώνησή του, ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο εκ μέρους των τεσσάρων μητροπολιτών της Θράκης «για την άμεση, ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβασή του» στην εξεύρεση λύσης για τη συνέχιση ενός πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε το 1999 από τη Θράκη για τη στήριξη των τρίτεκνων οικογενειών, ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε: «Έκανα τ' αυτονόητα γιατί κι εσείς εδώ φυλάσσετε Θερμοπύλες. Αυτό το έπραξα γιατί κανονικά ήταν έργο της πολιτείας, αλλά μέσα στην κρίση η πολιτεία δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, γι' αυτό έρχεται αρωγός η εκκλησία. Το έχω τονίσει αρκετές φορές, ο ρόλος της Εκκλησίας σ' αυτήν την κρίση, πάντοτε βέβαια στην ιστορία του λαού και του έθνους μας, αλλά ιδίως σ' αυτήν την κρίση υπήρξε κορυφαίος, γιατί συμπλήρωσε πολλά από τα κενά του κοινωνικού κράτους, που το κράτος μας δυστυχώς δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί. Επομένως, αυτό που πράξατε είναι εκείνο που με υποχρεώνει κι εμένα μαζί σας να κάνω για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή».

«Εμείς οι Έλληνες, από την αρχαιότητα έως σήμερα και στο μέλλον, θα αποδεικνύουμε πάντοτε ότι είμαστε η φύτρα της δημοκρατίας και του πολιτισμού, όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά γενικότερα. Σ' αυτόν τον ταραγμένο κόσμο, ο οποίος χάνει τις αξίες και τις αρχές, ιδίως σε επίπεδο υπεράσπισης του ανθρώπου, έχει ανάγκη από εκείνες τις ρίζες του πολιτισμού και της Δημοκρατίας μας, που εμείς επινοήσαμε, αλλά που σήμερα πρέπει εμείς να υπερασπιστούμε, γιατί δεν φτάνει να είμαστε απόγονοι μεγάλων προγόνων, πρέπει να χτίσουμε πάνω σ' αυτή τη βάση τη δική μας ιστορία... Ναι περνάμε δυσκολίες, ναι έχουμε τα δικά μας προβλήματα, αλλά μπορούμε και μεταλαμπαδεύουμε στην Ευρώπη και σ' ολόκληρη την οικουμένη αυτές τις δύσκολες ώρες, αρχές και αξίες που ενώ φαίνονται αυτονόητες, δυστυχώς δεν είναι» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, στην προσφώνησή του, τόνισε ότι συνιστά μεγάλη τιμή η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις σημερινές εκδηλώσεις «γιατί ζούμε σ' έναν τόπο που έχει ανάγκη τη στοργή, την αγάπη, των ανθρώπων που διοικούν τη χώρα και ιδιαίτερα από εσάς, ο οποίος είστε ο εγγυητής τού πολιτεύματός μας».

«Την ελευθερία δεν την υποδεχθήκαμε και δεν τη δεχθήκαμε και δεν την πήραμε από τους προγόνους μας έτσι απλά, σαν μία στιγμή πριν από 98 χρόνια, αλλά όλοι μας την ελευθερία τη σκεπτόμαστε και προσπαθούμε να την κατακτήσουμε κάθε μέρα, να τη διασφαλίσουμε κάθε μέρα. Εμείς έχουμε αυτήν την υπέρτατη αγωνία. Μία περιοχή ο Έβρος και η Θράκη, η πιο ασφαλής, η πιο ήσυχη και όπου το μοντέλο της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων είναι ένα υπέρογκο γεγονός που ίσως θα πρέπει ν' αποτελέσει αντικείμενο διδαχής, για ν' αντιληφθούν οι άνθρωποι, όπου γης, ότι υπάρχει δυνατότητα ειρηνικής συνύπαρξης με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές παραδόσεις και έθιμα» κατέληξε ο κ. Λαμπάκης.

Παρόντες στο γεύμα ήταν οι μητροπολίτες Αλεξανδρούπολης, Άνθιμος και Ξάνθης, Παντελεήμων, οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, Δημήτρης Ρίζος, Γιώργος Καϊσας, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και ο μουφτής Διδυμοτείχου, Οσμάν Χαμζά.