Skip to main content

Ψωμιάδης: Πλέκει το εγκώμιο Βενιζέλου για να τα... χώσει στο Σαμαρά

Ο ένας παραδίδει μαθήματα κομματικής δημοκρατίας και αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο, ο άλλος αναζητά ακόμη τα αίτια της εκλογικής συντριβής.

Το εγκώμιο του Ευάγγελου Βενιζέλου για την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πλέκει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σε ανακοίνωσή του, η οποία όμως συνοδεύεται και με δηκτικούς παραλληλισμούς για την ηγεσία της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά.

Ψωμιάδης και Βενιζέλος διατήρησαν διαχρονικά καλές σχέσεις και δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρεται με κολακευτικά σχόλια για τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σημειώνει ότι αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο.

Πάντως, ο κ. Ψωμιάδης επισημαίνει πως ο κ. Βενιζέλος δεν απέφυγε τα λάθη, αν και τελικώς σημειώνει με νόημα και με αποδέκτες στην ηγεσία της ΝΔ ότι «παρέδωσε μαθήματα κομματικής δημοκρατίας»...

Από το εγκωμιαστικό σχόλιο του κ. Ψωμιάδη για τον κ. Βενιζέλο δε θα μπορούσαν να λείψουν οι παραλληλισμοί με τα τεκταινόμενα στο χώρο της ΝΔ.

Το σχόλιο του κ. Ψωμιάδη είναι:΅«Η απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν μια γενναία πολιτική επιλογή ενός ανθρώπου που έχει αποδείξει με πράξεις στον πολιτικό του βίο πως πορεύεται με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα.

Είναι σαφές, πως όλα αυτά τα χρόνια δεν απέφυγε και τα λάθη. Πλην όμως, όπως έχω δηλώσει και παλαιότερα, έβαλε πλάτη στα δύσκολα, δεν κρύφτηκε, ανέλαβε πλήρως τις πολιτικές αμαρτίες και των προκατόχων του που δεν του αναλογούσαν.

Και τώρα, είχε την ευθιξία να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο της διαδοχής του στο ΠΑΣΟΚ παραδίδοντας μαθήματα κομματικής δημοκρατίας, την ώρα που η ηγεσία της ΝΔ αναζητά ακόμη τα αίτια της εκλογικής συντριβής σε άνευρες και ανούσιες συγκεντρώσεις...

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν, είναι και θα παραμείνει πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο. Η παρουσία του στο πολιτικό προσκήνιο κρίνεται ως απόλυτα απαραίτητη, καθώς η εμπειρία του, η σοβαρότητα του, οι γνώσεις του, ο ρεαλισμός του, η δυναμική του, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν, σε μια εποχή που στην Ελλάδα δεν περισσεύουν οι ικανοί.

Είμαι βέβαιος, πως όποτε κληθεί, ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα ανταποκριθεί και πάλι στο προσκλητήριο της ευθύνης, θα προτάξει το εθνικό συμφέρον».

Υπενθυμίζεται ανάλογη δήλωση τον Ιούλιο του 2013 επίσης για τον κ. Βενιζέλο και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, από τον κ. Ψωμιάδη: «Είχα δηλώσει και στο παρελθόν πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος πληρώνει αμαρτίες άλλων και κυρίως τα εγκληματικά λάθη του δίδυμου της απόλυτης καταστροφής που παρέδωσε την Ελλάδα στα δεσμά των Μνημονίων, του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο ενότητας του Αντώνη Σαμαρά, κάθεται σε μια ηλεκτρική καρέκλα. Αν και διαφωνώ με πολλές επιλογές του, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε το πολιτικό θάρρος να βάλει πλάτες στα δύσκολα, δεν κρύφτηκε, ανέλαβε ιστορικές ευθύνες με προσωπικό κόστος.  Αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Πατρίδα μας, ο Βενιζέλος πρέπει να στηριχθεί, καταρχήν από το ίδιο του το κόμμα, από τα παλιά και τα νεότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Γιατί η Ελλάδα έχει σήμερα περισσότερο ανάγκη από ποτέ τη σύνθεση και τη συνεργασία δυνάμεων. Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι».