Skip to main content

Ετοιμάζουν φόρους σε καύσιμα και τραπεζικές συναλλαγές

Η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση για αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, για να κλείσει η τρύπα των 1,8 δισ. ευρώ.

Νέο κύμα φόρων φέρνει η «μαύρη τρύπα» των 1,8 δισ. ευρώ που έχει διαπιστωθεί στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταθέσει στο κουαρτέτο πρόταση για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον πληθωρισμό, καθώς οι λιανικές τιμές έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες λόγω της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί και η κατανάλωση, παρά την πτώση των τιμών.

Παράλληλα, έχει κατατεθεί πρόταση και για την επιβολή ειδικού τέλους ένα τοις χιλίοις σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο εκτιμάται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία ποσό που ανέρχεται περίπου σε 500 εκατ. ευρώ. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δανειστές εμφανίζονται θετικοί στην αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το τέλος των τραπεζικών συναλλαγών.

Πάντως, για να υπάρξει συμφωνία στο φορολογικό θα πρέπει να κλείσει το μείζον «αγκάθι» του αφορολόγητου ορίου, το οποίο έχει προκαλέσει σκληρή κόντρα κυβέρνησης-ΔΝΤ (δείτε εδώ). Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη μείωση του αφορολόγητου στις 9.000 ευρώ (από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα) και ζητεί οι επιβαρύνσεις να ξεκινούν πάνω από τις 30.000 ευρώ, ωστόσο το Ταμείο επιμένει για μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου, στις 7.000-8.000 ευρώ.