Skip to main content

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τον Τρισέ

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους σκληρούς στόχους που έχει θέσει για την οικονομία της εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στήριξη και από τη Γαλλίδα υπουργό
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους σκληρούς στόχους που έχει θέσει για την οικονομία της εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που διεξάγεται στον Καναδά.
   
«Αναμένουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να επιτύχει αυτό το στόχο», ανέφερε ο Τρισέ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της συνόδου.
   
Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος παρευρέθηκε στη σύνοδο της G7, είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα, εάν του ζητηθεί.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια από το ΔΝΤ, καθώς «εμείς, οι εκπρόσωποι της ζώνης του ευρώ, καταστήσαμε σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί».
   
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τζιμ Φλάχερτι, που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην G7, είπε ότι τα χρέη των χωρών-μελών της ευρωζώνης είναι ένα θέμα που αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι την G7.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι υπουργοί της G7, δημοσιογράφοι έθεσαν σε τρεις υπουργούς χωρών της ευρωζώνης, στο Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ιταλό Τζούλιο Τρεμόντι το ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει η G7, για να λυθεί το πρόβλημα του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Αντ΄ αυτών απάντησε ο Φλάχερτι, επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του της Παρασκευής ότι το θέμα «θα πρέπει να το χειριστεί η ΕΕ και όχι η G7».

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «το μήνυμα ήταν ότι τα ευρωπαϊκά μέλη της G7 έχουν διαβεβαιώσει τους εταίρους τους στη G7 για το περιεχόμενο και τη σημασία του σχεδίου που εφαρμόζεται από την Ελλάδα και είναι πεπεισμένοι ότι θα εκτελεσθεί».
   
Η ίδια σημείωσε ότι η εξασθένιση του ευρώ ήταν «μία βελτίωση» σε σχέση με τις περιόδους που το ενιαίο νόμισμα θεωρήθηκε πολύ ισχυρό. «Πάντα παραπονιόμασταν ότι το δολάριο δεν ήταν αρκετά ισχυρό. Αυτό είναι σαφώς μία βελτίωση», επεσήμανε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

«Δεν είμαι σίγουρη ότι η G20 είναι σήμερα το κατάλληλο φόρουμ για να συζητήσει τις αλλαγές, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι η G7 είναι ένα φόρουμ για να το κρατήσουμε ακόμη και σε μια ανανεωμένη μορφή. Η G7 είναι ένα φόρουμ που είναι απαραίτητο να υπάρχει και όπου μπορούμε να συζητήσουμε τις αλλαγές», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.