Skip to main content

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ (εκτός από την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα) και ΛΑΟΣ, το καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να πάρει θέση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή η κατ’ άρθρον ψήφιση του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ (εκτός από την έκτακτη εισφοράστα ακίνητα) και ΛΑΟΣ, το καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκενα πάρει θέση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, υπό την προϋπόθεσηότι θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές, που επέφερε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οικογενειάρχης με τουλάχιστον ένα παιδί, που πέρυσι βρισκόταν κάτω από το χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο και φέτος έμεινε άνεργος, δικαιούται δύο επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, δηλαδή και το εισοδηματικό (από 700-1.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) και της ανεργίας (400 ευρώ).  Επίσης, το επίδομα θα χορηγείται ανεξαρτήτως ηλικίας και στους συνταξιούχους κάτωτων εισοδηματικών ορίων χορήγησης του ΕΚΑΣ ασφαλισμένους σεοποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης,συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, εφόσον δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ.

Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι καμία ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης δενκατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται, για βεβαιωμένα χρέη όχι μόνο προς τοΔημόσιο, αλλά και προς τα πιστωτικά ιδρύματα.