Skip to main content

Ψηφίστηκε με πράσινους ψιθύρους το ν/σ για τα κλειστά

Με πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να το υπερψηφίζουν με βαριά καρδιά και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε απορρύθμιση την αγορά, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία το ν/σ για τα κλειστ

Με πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να το υπερψηφίζουν με βαριά καρδιά και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε απορρύθμιση την αγορά, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του πράσινου βουλευτή Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη, ότι κάποια επαγγέλματα σκανδαλωδώς εξαιρούνται, ενώ τόνισε ότι επιφυλάσσεται για την ψήφιση του εδαφίου που δίνει την δυνατότητα ίδρυσης Ιατρικών Κέντρων με μετοχική πλειοψηφία η οποία δεν θα ανήκει σε γιατρούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Έλενας Παναρίτη, η οποία υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα πρέπει να είναι πιο καθαρό και δίκαιο, γιατί η διεθνής εμπειρία μάς λέει ότι αν αφήσουμε τα παράθυρα ανοιχτά θα γυρίσουμε πίσω».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ νομού Πιερίας, Γιάννης Αμοιρίδης, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί κάποιοι με την ψήφο μας να είναι προστατευόμενο είδος με εγγυημένο εισόδημα όταν για άλλους κόβουμε μισθούς και συντάξεις».«Διατηρούμε προνόμοια σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα όπως στους φαρμακοποιούς και τους δικηγόρους», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής Λευκάδας  Σπυρόπανος Μαργέλης.

Από την πλευρά της η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, το ΚΚΕ ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν αποσαφηνίσεις και δικαιότερες ρυθμίσεις.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς έκανε λόγο για «επικοινωνιακή προσέγγιση της κυβέρνησης αλά καρτ», ενώ και την κατηγόρησε για σκόπιμη ασάφεια διατάξεων του νομοσχεδίου.

«Με πλήρη συνείδηση η κυβέρνηση προχωρά στη δήθεν ρύθμιση της αγοράς προκειμένου να βρει διέξοδο, μέσα από όλους αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους, στους επιχειρηματικούς ομίλους να βγάλουν περισσότερα λεφτά», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης.

Έντονα επικριτικός ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το σχέδιο νόμου παραπέμπει στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για αποσαφηνίσεις σε ορισμένα επαγγέλματα, εμφανίστηκε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Με τη σειρά του ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για προχειρότητα και αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε λόγο για δύο απόψεις που εκφράστηκαν: Η μία, όπως είπε, που είναι «η βαθιά συντηρητική και θέλει να μείνουν τα πράγματα ανέπαφα τελείως» και η άλλη που υποστηρίζει ότι «ναι να γίνουν οι αλλαγές μέσα από διάλογο, να μελετηθούν».

«Και οι δύο απόψεις στην ουσία έχουν μια κοινή θέση. Να μετατεθούν στο μέλλον οι οποιεσδήποτε αλλαγές. Να τις παραπέμψουμε στις καλλένδες», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης. Απευθυνόμενος σε αυτούς που, όπως είπε, υποστηρίζουν την δεύτερη άποψη ανέφερε: «Αν ενδιαφέρονται πράγματι, πρέπει να τοποθετηθούν με ειλικρίνεια απέναντι στους Έλληνες και να τους πούνε τι ακριβώς προτείνουν να αλλάξουμε. Για να δούμε αν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και αν πιστεύουν στην αναγκαιότητα των αλλαγών».